Dünya genelinde bir milyondan fazla insanı enfekte eden ve 53.000'den fazla kişinin ölümüne sebep olan COVID-19 salgını, dünyanın farklı bölgelerinde yayılmaya devam ediyor.

Dünyadaki birçok hükümet "#evdekal" (#stayhome) çağrıları ile vatandaşlarını sosyal mesafe kurallarını uygulamaya ve COVID-19'un yayılmasını engellemek için evlerde kalmaya çağırdı. İnternet arama devi Google, 131 ülke için "Topluluk Hareketliliği Raporları"adlı raporlarını yayınladı. Raporlar, halk sağlığı görevlilerinin ve hükümetleri bu önlemlerin işe yarayıp yaramadığını tespit etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Ülkelerin her biri için ayrı ayrı yayınlanan raporlar, konumların ne kadar meşgul olduğunu ve kilitlenmelere ve diğer COVID-19 mücadele politikalarına yanıt olarak neyin değiştiğini göstermek için, parklar, toplu taşıma istasyonları, işyerleri, konutlar ve perakende ve rekreasyon gibi farklı yerlerde coğrafyaya göre zaman içindeki hareket eğilimlerini gösteriyor.

VERİLER ANONİM

Google'ın yayınladığı "COVID-19 Topluluk Hareketliliği Raporları", Google'ın anonim olarak topladığı verilerin sonuçlarını içeriyor. Belirtilen yerlere yapılan ziyaretlerin yaklaşık sayısını içeren rapor, akıllı telefonlarında "Konum Geçmişi" ayarını etkinleştirmiş olan kullanıcılardan toplanan ve anonimleştirilmiş verilerin toplanmasıyla oluşturulmuş. En son bilgiler 2 ila 3 günlük verilere dayanıyor. Google'ın sağladığı bu "hareketlilik trendleri"nin birkaç hafta boyunca sağlanacağını açıkladı. Türkiye için veriler şöyle açıklanmış durumda:

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ EĞLENCE MEKANI VE RESTORANLARDA YAŞANDI

Türkiye için olan verilerde, iş yerlerinde bulunma oranı %45 daha az görünürken, insanların eğlence/yemek ve ulaşım sektörleri kullanımının dörtte birine düştüğü görülüyor. Google, bu verileri sağlayarak yetkililerin ve halk sağlığı görevlilerinin COVID-19 salgınını yönetmesini kolaylaştırmayı umuyor. Örneğin, insanlar sürekli olarak tren istasyonları ya da otobüs durakları gibi ulaşım merkezlerini ziyaret ediyorsa, hükümet yetkilileri yolcular arasında sosyal mesafeler için daha fazla yer açmak için daha fazla tren ya da otobüs ayarlayabilir. Ayrıca Google, salgını daha iyi anlamak ve tahmin etmek için COVID-19 üzerinde çalışan birkaç epidemiyologla işbirliği yaptığını da açıkladı. Türkiye için COVID-19 Topluluk Hareketlilik Raporu'na (İngilizce) şuradan göz atabilirsiniz [pdf-embedder url="https://dokuz8habernet.teimg.com/dokuz8haber-net/wp/uploads/2020/04/2020-03-29_TR_Mobility_Report_en.pdf"]