19-25 Aralık 1975 tarihinde Maraş’ta gerçekleştirilen ve yüzlerce sivilin katledilmesiyle sonuçlanan Maraş Katliamı unutulmadı.

Katliamın 44’üncü yıldönümünde çok sayıda isim tepki göstererek, vahşetin boyutlarını hatırlattı.

Dersim Haber'de yayınlanan habere göre; o isimlerden biri de ünlü oyuncu Gonca Vuslateri’ydi.

Vuslateri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda katliama dair detayları belirterek, Maraş’ta insanların nasıl öldürüldüğüne dair ifadeler kullandı.

Paylaşımında “Evladını bir kazanda haşlanmış bedeninden değil, dişinden tanımak ve o dişi alıp öpmek- o dişi ağzının içinde tutarak evlat kokusunu hissetmeye çalışmak” diyen Gonca Vuslateri, Maraş Katliamı’na dair “İnsanın insana ettiğinden daha acımasız daha gerici- daha cahil bir şey doğada yoktur.” yorumunu yaptı.

MARAŞ’TA NE OLDU?

Dersim Haber'de Maraş'ta ne olduğu ise şöyle anlatıldı:

Bundan 44 yıl önce bir sinema filmi gösterimi sırasında, sinema salonunda bomba patlamasını gerekçe gösteren ülkücüler; Maraş’ta Alevi Kürtlerin yaşadığı mahallelere saldırdılar. Günler süren saldırılarda kadınlar, çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar dahil olmak üzere onlarca insan evlerinde öldürüldü. Hamile kadınların bebekleri karınlarından çıkarıldı, çocuklar-genç kızlar tevavüze uğradı.

Katliamdan sonra Maraş büyük oranda Alevi nüfusunu kaybetti ve göç verdi. Maraş Katliamı sonrası Avrupa ülkelerine ve özellikle İngiltere’ye göç eden Aleviler, önemli bir diaspora gücü haline gelirken; Maraş da kozmopolit kimliğini büyük oranda yitirdi.