Haber: FATOŞ ERDOĞAN

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davada, Gökhan Biçici’in “suç kastı ile hareket etmediğine” kanaat getiren mahkeme beraat kararı verdi. Duruşmayı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve MLSA’dan Erselan Aktan da izledi. Duruşmada, bilir kişiden gelen rapor dosyaya konuldu. Savcılık dokuz8HABER.net'te yayınlanan haberde Anonymous'un attığı tweetin aslına uygun olarak haberleştirildiği, "aktarıcı bir dille habercilik" yapıldığını ifade ederek, beraat talep etti. Gökhan Biçici'nin avukatı Ceren Kalı da, suçlamaya konu olan haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme heyeti de “suç kastının oluşmadığına” beraat kararı verdi.

BİÇİCİ: BÜTÜN GAZETECİLER SERBEST KALMALI

#dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, kararı sevindirici bulduklarını, ancak bunun buruk bir sevinç olduğunu söyledi: "Bütün meslektaşların beraat etmesini, bütün gazetecilerin serbest kalmasını ve gazetecilik faaliyeti önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istiyoruz." 

Avukat Ceren Kalı da duruşma sonrası yaptığı açıklamada, AİHM'in cumhurbaşkanına hakaret davalarıyla ilgili kararını hatırlattı ve "Karar biraz umut verici olsa da, binlerce insanın halen yargılandığı gözetildiğinde gidilecek çok yol olduğunu düşünüyorum." dedi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de George Floyd'un öldürülmesini "ırkçı saldırı" olarak eleştirmiş, Hacker grubu Anonymous bunun üzerine Gezi eylemleri sürecinde polis tarafından Berkin Elvan'ı örnek vermişti. Erdoğan'ın tweet'ini alıntılayan Anonymous'un konuyla ilgili paylaşımı dokuz8HABER tarafından haberleştirilmişti. 1 Haziran 2020 yılında dokuz8HABER.net'te yayınlanan "Hacker grubu Anonymous'tan Erdoğan'a Berkin Elvan örneğiyle tepki" başlıklı haber nedeniyle yargılanan Biçici'nin Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesi uyarınca artırım ile birlikte toplam 4 yıl 8 aya kadar hapsi istenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan davaya müdahil olmak için başvuruda bulunmuş ve bu talep kabul edilmişti.