CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Gezi eylemcileri camileri yaktı" iddiasını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne sordu ve iddianın Diyanet tarafından da yalanlandığını açıkladı.

Bayır kendisine gelen yanıtta, "Bahse konu olaylarla ilgili illerden gelen herhangi bir belge ve rapor bulunmamakta olup, konu hakkında İstanbul Valiliği'nden gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz" bilgisinin verildiğini söyledi. Bayır, "Cumhurbaşkanı'na bağlı bir kurum, Cumhurbaşkanı'nın söylediği 'Camiler yakıldı, yıkıldı' ifadesini yalanlıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın yalancı olduğunu kendileri tescil ediyor" dedi.

CHP'li Bayır, 4 Haziran 2022'de Ankara Kızılcahamam'da partisinin değerlendirme toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi Parkı eylemcilerini hedef alarak söylediği "camilerimizi yaktılar" iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUYU DİYANET'E SEVK ETMİŞ

Bayır'ın TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesi yanıtsız kalırken, CİMER'den ise 26 Temmuz Salı günü yanıt geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından, CİMER üzerinden verilen yanıtta, "Bahse konu olaylarla ilgili illerden gelen herhangi bir belge ve rapor bulunmamakta olup, konu hakkında İstanbul Valiliği, il müftülüğünden de gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz" denildi.

Bayır'ın sorusunun aynı gün, önce İçişleri Bakanlığı'na sevk edildiği görüldü. Bakanlığın yanıtsız bıraktığı soruları 23 gün sonra 29 Haziran 2022 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'na sevk ettiği belirlendi.

İSTANBUL İTFAİYESİ DE YALANLAMIŞTI

Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kulaksız'ın "Gezi eylemleri sırasında cami yakıldı mı" sorusuna sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Dairesi Başkanlığı da cevap vermişti. İstanbul itfaiyesi protestolar sırasında yanan cami ihbarı olmadığını bildirerek Erdoğan'ı yalanlamıştı.