Gezi davası nedeniyle tutuklanan şehir plancısı Dr. Tayfun Kahraman, sosyal medya hesabından Maraş ve Hatay merkezli olarak gerçekleşen, on binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremlerin ardından yapılması gerekenleri yazdı.

Kahraman’ın, alınması gereken tedbirleri 14 maddede sıralayan yazısı sosyal medya hesabından paylaşıldı. 

“Peki, şimdi ne yapacağız?” başlıklı açıklamada şu tedbirler sıralandı:

  1. Öncelikle kamusal görevlerimizi ertelemeden bilimin sesine kulak vereceğiz.
  2. Tüm deprem bölgelerinde mikro bölgeleme çalışmalarını yaparak zemin durumuna göre imar planlarını yenileyecek ya da revize edeceğiz.
  3. Rant odaklı kentsel dönüşümü dayatan 6306 sayılı Afet Kanunu’nu çöpe atacak, her karış kent toprağını imara açılacak arsa olarak gören, yoğunluğu arttırıcı gayrimenkul geliştirme projeleri yerine, dayanıklı kentler yaratmak üzere afet öncelikli bir dönüşüm sağlayacağız.
  4. Bugüne kadarki tecrübeler sonucunda herkesin aklında rantla özdeşleşmiş olan kentsel dönüşüm kavramını bırakarak, afet dönüşümü kavramını geliştireceğiz.
  5. Müteahhitlik sistemi için sağlam bir yasal ve teknik çerçeve kurulacak, parası olanın değil yetkin uzmanlığı olanların kamu denetiminde değer ürettikleri bir faaliyet alanına çevireceğiz.
  6. Mühendislik ve mimarlık hizmetleri ile yapı denetim sisteminde kamu kurumları ve meslek odalarının denetimlerini artıracağız.
  7. İmar mevzuatındaki eksiklikleri giderecek ve kapsamlı şekilde yenileyeceğiz.
  8. Deprem bölgelerinden ve eski yapılardan başlayarak tüm yapı stokumuzu tarayacak, deprem davranışlarına göre önceliklendirerek müdahale programları hazırlayacağız.
  9. Ekonomik sorunlar nedeniyle deprem karşısında kendini güvensiz hisseden yurttaşların ihtiyacı olan yapısal müdahaleleri kamu kaynakları ile gerçekleştireceğiz.
  10. Kiracıların dayanıklı ve sağlıklı konuta erişim haklarını düzenleyeceğiz.
  11. Kademeli güçlendirme sistemi ile depremde yapılar hasar görse de çökmelerini engelleyecek, insanlarımızın hayatta kalmalarını sağlayacağız.
  12. Afet yönetimi piramidal hiyerarşi yerine herkesin koordineli olarak katılacağı ağ biçimli bir yapıda yeniden kurgulayarak afet planlarını yeniden kurgulayarak afet planlarını yenileyeceğiz.
  13. Afet eğitimini okullarda zorunlu hale getireceğiz.
  14. En önemlisi, doğal afetlerin doğal olmayan sonucu olarak kitlesel ölüm ve yıkımlarla kaybettiğimiz en temel insan hakkı olan yaşam hakkımızı savunmak, güvenli, sağlıklı ortamlarda insanca yaşamak için otoriter yönetim karşısında ortak aklı ve bilimi egemen kılarak demokrasi, adalet ve özgürlük temelinde bir yönetim sistemi inşa edeceğiz.