Haber: Hülya Kılınç

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ nün iş birliğinde Dünya Su Günü dolayısıyla Manisa'daki bir otelde “Dünya Gıda Gününde Su, Gıda ve Gediz Havzası” etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan, Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi Gıda ve Tarım Örgütü'nde (FAO) Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, FAO Arazi ve Su Sorumlusu Sara Marjani Zadeh ve Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Kurucu'nun konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) yöneticileri ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında 4 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033)" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin içeriği ile ilgili bilgi verildi. 2023-2033 yılları arası yürütülecek olan Gediz havzası Eyle Planı çerçevesinde alınacak önlemlerle, evsel atıklar, sanayi atıkları ve tarım ilaçları nedeniyle kirlenen Gediz Nehri'nin kurtarılmasının hedeflendiği anlatıldı.

SU KAYNAKLARI AZALIRKEN NÜFUS ARTIYOR

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi Gıda ve Tarım Örgütü'nde (FAO) Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Manisa'nın tarım açısından Türkiye'de en önemli iller arasında yer aldığını belirterek, Gediz'deki kirlilikle ilgili DSİ ve MASKİ'nin suyu iyi yönetmeyle ilgili çalışmalarının olduğunu söyledi. Doğal kaynakların her geçen yıl azalmasına karşı nüfusun artması ve kentleşmenin iklim değişikliğine etkisini anlatan Selışık, Gediz Havzası Eylem Planı 2023-2033 ile sürdürülebilir ve entegre bir su yönetimine kavuşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

WhatsApp Image 2023-10-18 at 21.43.55

“GEDİZ'E ARITMA TESİSİ YAPMAK YETMİYOR....”

Tarım ve Orman Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Karaaslan ise, Gediz Nehri'nin sanayi ve evsel atık, zeytin karasuyuna kadar birçok kalemde kirliliğe maruz kaldığını belirterek, içme suyu olarak da kullanılan bu su kaynaklarına çok iyi bakılması gerektiğinin altını çizdi. 4 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan “Gediz Havzası Eylem Planı”na değinen Karaaslan, evsel ve sanayi arıtma tesislerinin özellikle 2014 yılına kadar yetersizliğinin kirliliği daha da arttırdığını vurguladı. Havzanın toplam su potansiyelinde azalma olduğuna dikkat çeken Karaaslan, su kaynaklarının doğru kullanılması için şu önerileri sıraladı “Su kaynaklarımızı korumak için 1-Su Verimliliği Seferberliği 2- Su potansiyeline göre ürün deseni planlaması gerekiyor. Gediz'e arıtma tesisi yapmak yetmiyor, daha ileri arıtma tekniklerinin uygulanması gerekiyor. İyi tarım uygulama kodlarının havzada uygulanması gerekiyor. Gediz Havzası Eylem Planı'nda kimin neyi ne zaman uygulayacağı planlı.”

WhatsApp Image 2023-10-18 at 21.43.04

“2050 YILINDA YILDA 50 MİLYON CANLI HAYATINI KAYBEDECEK”

FAO Arazi ve Su Sorumlusu Sara Marjani Zadeh, Türkiye'nin aldığı yağmur oranının her geçen yıl daha da azaldığını vurgulayarak, yaşanabilecek sıkıntıları dile getirdi. İnsanların çok fazla kirliliğe sebep olduklarını kaydeden Zadeh, “Her şey insanı kuşatan çevre içerisindedir. İnsan, hayvan, doğa için tek sağlık vardır. Tarımsal kimyasallar kirliliği arttırıyor ve daha fazla sağlık sorunlarına neden oluyor. Bilinçli şekilde kullanılmalıdır. Antimikrobiel dirençle 2050 yılında hayatını kaybeden insan ve hayvan sayısı 50 milyon olacak. Yılda 10 milyon insan demek, kanserden 10 milyon insanı kaybediyoruz demek. Her bireyin çözüm için katkıda bulunmada rolü vardır. Hükümet, üreticiler, özel sektör temsilcileri, öğrenciler entegre zararlı yönetimi ile kimyasal kullanımının azaltılması için katkıda bulunmalıdır.”dedi.

WhatsApp Image 2023-10-18 at 21.44.28 (1)

BÜROKRATLARA İYİ TARIM UYGULAMALARINI İLAN EDİN ÇAĞRISI

Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yusuf Kurucu da, Türkiye'de tarım alanlarının içerisine yapılan binalara, nehirlerin evsel ve sanayi atıklarıyla kirletilmesine değinerek, 3 yıldır uygulamaya sokulmayan İyi Tarım Uygulamaları'nın ilan edilmesi için bürokratlara çağrıda bulundu. Kurucu, suların, tarım topraklarının kirliliğine karşı mücadelede üniversite olarak işbirliğine hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından verilen aranın ardından, Gediz Eylem Planı'nı oluşturan paydaşlar toplantıya devam etti.