Selma Kara / ÖZEL HABER

Anayasa Mahkemesi bugün aldığı kararla, Sansür Yasası olarak bilinen Dezenformasyon Yasası’nın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası verilmesini öngören maddesinin iptali talebini oyçokluğu ile reddetti.

13 Aralık 2022'de yaptığı bir kız çocuğuna cinsel taciz haberi nedeniyle, söz konusu yasa kapsamında ilk cezayı alarak tutuklanan Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, AYM'nin verdiği kararı skandal olarak değerlendirdi.

"AYM'NİN KARARI SKANDAL"

Son günlerde yasanın gazeteciler üezrinde silah olarak kullanılmaya başlandığını belirten Sinan Aygül, baskıcı tavrın devam edeceğini söyledi. Aygül, "Yasanın amacı belli. İlk günden beri ısrarla dikkat çekmeye çalışıyoruz. Duyarlı meslektaşlarımız, halkın duyarlı kısmı konunun ciddiyetinin farkında ama ne yazık ki ciddi bir kesim de bana dokunmayan yılan bin yaşasın noktasında. İşte o yılan hepimizi sokmaya başladı. Her gün birimizi bir gün hepimizi sokacak. Son günlerde bu yasa maddesi adeta bir silah olarak kullanılmaya başlandı, devamı da gelecek. AYM'nin iptal talebini reddetmesi ise apayrı bir skandal." diye konuştu. 

"NE MUHALEFET NE GAZETECİLER TAVIR GÖSTEREMEDİ"

Yasa kapsamında şimdiye kadar tutuklanan gazeteci sayısının 4'e ulaştığını hatırlatan Sinan Aygül, ne muhalefetin ne de gazetecilerin yasaya karşı gereken tavrı gösteremediğini dile getirdi. Bundan sonra çok şeyin görünür olmasının engelleneceğini vurgulayan Aygül, "Uzun bir süre ilk ve tek tutuklama ve verilen ilk ve tek ceza benim dosyamdı. Şimdiye kadar tutuklanan gazeteci sayısı 4 oldu ama halen ilk ve tek ceza benim aldığım cezaydı. Aldığım ceza istinafça onaylandı. Yargıtay'a taşıdık dosyayı ancak Yargıtay Cumhuriyet Savcısı da hiçbir ayrıntıya girmeden verilen kararın onanmasını talep etmiş. Tebliğname yeni tebliğ edildi bize. Muhtemelen onaylanacak, çünkü bu ülkede adalet olabileceğine olan inancımızı çoktan yitirdik. Ve özelde bu yasa can çekişen basın ve ifade özgürlüğünün canını alacak. Buna dur demek için çok geç kalındı ne yazık ki. Hem muhalefet, hem gazeteciler hem de halk gereken tavrı alamadı. Ne yazık ki o sırf o yasa maddesiyle çok kişi susturulacak, çok şeyin görünür olması engellenecek." ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

Sinan Aygül, 13 Aralık 2022’de sosyal medya hesabı X’ten Bitlis-Tatvan’da bir kız çocuğuna cinsel taciz iddialarına ilişkin bir haber yayımladı. Aygül, haberi paylaştıktan birkaç saat sonra Ekim 2022'de uygulamaya giren Dezenformasyon Yasası gerekçe gösterilerek 14 Aralık'ta tutuklandı. 9 gün tutuklu kalan Sinan Aygül, söz konusu yasadan ilk ceza alan gazeteci oldu. 

Yüksek Mahkeme, bugünkü Genel Kurul gündeminde, CHP'nin, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması başvurusunu esastan görüştü.

AYM Genel Kurulu, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

Basın meslek örgütleri, karar öncesi AYM karşısında nöbet başlatmış, Meclis'ten daha çok sosyal medyadaki sahte hesaplar ve bot hesaplarla mücadele gerekçesiyle geçirilen yasanın gazetecilere yönelik baskı ve yargı tehdidi haline getirildiğine vurgu yapılmıştı.