ANKA Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Kenan Şener ile Koza TV çalışanlarının gözaltına alınmasının ardından çok sayıda gazeteci meslek örgütü ajansa destek ziyaretinde bulundu.
Ziyaretin ardından düzenlenen basın açıklamasında konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Kenan Şener ile uzun süredir mesai yürüttüğünü belirterek, Şener’in mesleğini titizlikle ve hakkıyla yerine getiren bir gazeteci olduğunu vurguladı. Bilgin, başlatılan adli soruşturma sürecinin avukatlar tarafından yakından takip edildiğini ifade etti.
ANKA tarafından yayımlanan "İncirlik Hava Üssü’nde operasyon hareketliliği" başlıklı canlı yayın gerekçe gösterilerek, "2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na muhalefet" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Bu kapsamda Kenan Şener’in yanı sıra Koza TV Genel Müdürü Mehlika Bilen, muhabir Sergen Ölçer ve Güral Bıçakçı gözaltına alınmıştı.
GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, bir süredir gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak değerlendirilmeye başlandığını belirterek ayrıca şunları kaydetti: "Bu nedenle gözaltına alınan Kenan Şener ve arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını diliyor ve istiyoruz. Soruşturma süresinin çok kısa sürmesi gerekirken uzatılması, bu konudaki kaygılarımızı artırmaktadır. Soruşturmanın bir an önce tamamlanıp gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekmektedir. Gazetecilik suç değildir. Ben 50 yılı aşkın meslek hayatımda ve yaptığım yöneticiliklerden gelen tecrübeyle şunu söylemek istiyorum: Önünde bulunduğumuz bu kuruluş, ülkede yansız ve tarafsız habercilik yapan ender kuruluşlardan biridir. Okuyucunun ve izleyicinin ihtiyacı olan bu kuruluşun patronundan en genç çalışanına kadar yurtseverlikleri konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Ben kefilim. Yalnızca haber verme çabası nedeniyle yapılan küçük hata, ki sonradan düzeltilmiş, bu kadar büyütülmesini ve sürenin uzatılmasının kaygılarımızı artırdığını dile getirmek istiyorum. Bu dayanışma, bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını istediğimiz arkadaşlara verilen destek. Bu tablo, bu ülkeyi ve bu soruşturmayı yönetenlerin görmesi gereken bir tablodur. Buradaki arkadaşlarımız ve onların temsilcisi olan kuruluşlar, yalnızca tarafsız, yansız haberciliğin yapılması için gecesini gündüzüne katan basın emekçileri ve onların temsilcileridir. Yeter artık diyoruz, daha fazla üzülmek istemiyoruz. Bu ülkede yaşayan insanların haber özgürlüklerine ket vurulmasını da şiddetle kınıyoruz. Özgürlük herkes için gerekli, özellikle hayatının 24 saatini bu ülkede demokrasinin, basın özgürlüğünün yaşaması için harcayan arkadaşlarımız için daha da önemli çünkü biz bu ülkede özgürlüğün ve demokrasinin yaşaması için çaba gösteren bir mesleğin temsilcileriyiz. Haber, kutsaldır ancak gazetecilik suç değildir."
ANKA Haber Ajansı Haber Koordinatörü Demircan Ülger ise dayanışma gösteren meslektaşlarına teşekkür ederek ajansın kuruluş ilkelerinden ayrılmadığını belirtti. Ülger, ayrıca şunları ifade etti: "Algının, olgunun önüne geçtiği günümüzde, biz gazetecilik refleksimizi hala kaybetmeyenlerdeniz ve kaybetmeyeceğiz. Kenan Şener’in en kısa sürede serbest bırakılacağına inanıyorum çünkü ortada bir suç yok."
HABERİN KRİMİNALİZE EDİLMESİNİ REDDEDİYORUZ
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Kıvanç El, temel hak olan halkın haber alma özgürlüğünü savunduklarını dile getirdi. Haberin bir suç unsuru olarak sunulmasına karşı çıktıklarını vurgulayan El, ayrıca şunları söyledi: "Bizim basın meslek örgütleri olarak savunduğumuz temel bir hak var: o da halkın haber alma hakkı. ANKA Haber Ajansı da Kenan Şener de bu haber alma hakkını savunması için bu talimatı vermiştir. Her şeyden önce bu bir haberdir. Gazetecilik suç değildir vurgusu yaparken biz, haberin de artık kriminalize edilip suç unsuru gibi gösterilmesini reddediyoruz. Meslektaşımızın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz."
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de Şener’e yönelik tutumun Türk basınına yönelik bir müdahale olduğunu belirterek, demokratik bir ortam için özgür basının önünün açılması gerektiğini kaydetti.
Destek ziyaretine Gazeteciler Cemiyeti, ÇGD, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın-İş, Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen üyeleri ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına Zeynel Lüle katılım sağladı.





