dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davaya bugün başlandı. 1 Haziran 2020 yılında dokuz8HABER.net'te yayınlanan "Hacker grubu Anonymous'tan Erdoğan'a Berkin Elvan örneğiyle tepki" başlıklı haber nedeniyle yargılanan Gökhan Biçici'nin Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesi uyarınca artırım ile birlikte toplam 4 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor. Davanın ilk duruşması bugün saat 10.30'da İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"BİR HABER DAVA KONUSU EDİLİYOR"

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada savunmasını yapan dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, bir haberin dava konusu yapıldığını beliterek, "Anonymous 6,5 milyon takipçisi olan ve dünya medyasında sıklıkla haber konusu olmuş bir gruptur, dünyada pek çok lider ile ilgili benzer tweetler atan bir gruptur, burası bir haber kaynağı olarak da değerlendirilmektedir. Biz de bunu gazetecilik açısından aktarıcı bir dille haber yaptık." dedi. Biçici'nin avukatı Ceren Kalı da, AİHM'in Vedat Şörli/Türkiye kararının bir örneğini mahkemeye sundu.

ERDOĞAN DAVAYA MÜDAHİL OLDU

Davanın bugün görülecek duruşması öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel tarafından yapılan başvuruda, "haber içeriğinde cumhurbaşkanına hakaret suçu işlendiği" öne sürülerek, "Demokratik toplumlarda önemine rağmen ifade özgürlüğü mutlak nitelikte olmayıp bazı sınırlamalara tabidir" denildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Özel, gazeteci Gökhan Biçici'nin "TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca cezalandırılmasını ve açılmış davaya müdahil olarak kabul edilmelerini" istedi. Mahkeme, bugünkü duruşmada talebi kabul etti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de George Floyd'un öldürülmesini "ırkçı saldırı" olarak eleştirmiş, Hacker grubu Anonymous bunun üzerine Gezi eylemleri sürecinde polis tarafından Berkin Elvan'ı örnek vermişti. Erdoğan'ın tweet'ini alıntılayan Anonymous'un konuyla ilgili paylaşımı dokuz8HABER tarafından haberleştirilmişti.

Bu arada, Avrupa Birliği üye devletleri ve aday ülkelerde basın ve medya özgürlüğü ihlallerini izleyen Medya Özgürlüğü Acil Müdahale (MFRR - Media Freedom Rapid Response), Gökhan Biçici'nin yargılandığı davayı bugün raporladı. MFRR raporunda dava hakkındaki gelişmelere ayrıntılı olarak yer verildi.