Gazeteci Beyza Kural’ın maruz kaldığı polis şiddetiyle ilgili AYM’den çıkan ihlal kararının ardından üç polise “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçundan açılan davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan Adliyesi 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde  görüldü. Duruşma 10 Aralık saat 10.30'a ertelendi.

Duruşmayı RSF temsilcisi Erol Önderoğlu, EFJ ve TGS Yöneticisi Mustafa Kuleli ile gazeteci örgütleri izledi.

Mahkemeye Gazeteci Beyza Kural Avukatı Meriç Eyüboğlu ve sanık Yusuf Şanlı vekili/müdafisi Avukat Müdafii Burak Turan'ın yetkilendirmesiyle Avukat Abdulkadir Cerrah katıldı.

Sanık Nihat Doğan'ın Diyarbakır il Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğunun bildirildiği görüldü. Sanık Yusuf Şanlı müdafinin celse arası bildirmiş olduğu dilekçesi okundu, dosyasına konuldu. Sanık müdafiinden soruldu; "Celse arası sunduğumuz talebi tekrar ediyoruz. Müvekkil şuan yurt dişındadır ancak sürekli kalıcı değildir, kendisi polis memurudur, görevi nedeniyle duruşmalara gelip gitmesi zor olacaktır, duruşmalardan bağışık tutulmasını talep ediyoruz. Eksiklikler giderildikten sonra esasa ilişkin savunmalarımızı sunacağız" dedi.

Katılan vekili Meriç Eyüboğlu'ndan soruldu; "Bağışık tutulma konusunda karar verilmeden önce mahkemece görevlendirme belgesinin istenmesini talep ediyoruz, sözlü beyan üzerine bağışık tutulmasına karar verilmesinin doğru olmadığı görüşündeyiz. Diyarbakır II Emniyet Müdürlüğünde görevli olduğu bildirilen sanığın mahkeme huzurunda olmadığı taktirde segbis sistemiyle dinlenmesini talep ediyoruz, Bizim sanığa soracak sorularımız vardır, sanık savunmaları alındıktan sonra tanık listesini bildireceğiz" dedi.

Hakim, Sanık Nihat Doğan'ın SEGBİS sistemiyle savunmasının alınacağı bildirilerek Diyarbakır Nöbetçi ASCM'ye talimat yazılmasına, duruşma günü SEGBİS sistemiyle hazır edilmesinin istenmesine, Sanık Yusuf Şanlı'nın duruşmalardan bağışık tutulmasına karar vererek  duruşmayı 10/12/2021 günü saat 10:30 bırakılmasına karar verdi.

"ANAYASA MAHKEMESİNİN BELİRLEDİĞİ İHLALLER BU İDDİANAMEDE YOK"

Duruşma sonrası gazeteci Beyza Kural’ın avukatı Meriç Eyüboğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Anayasa Mahkemesi kararı sonrası kerhen bir iddianameyle dava açıldı. Anayasa Mahkemesinin belirlediği ihlaller bu iddianamede yok. Üç polisin yargılanması bu hukuk ikliminde önemli fakat iddianamedeki eksiklikler yargılamada kendini hissettiriyor. İlk duruşmada iki sanık polis ifade vermişti bir tanesi ile ilgili zorla getirme kararı verildi fakat o polis bu duruşmaya katılmadı.  Görüntülerden hatırlayacağımız Beyza Kural'ı darp eden, ters kelepçe takan 'bundan sonra hiç birşey eskisi gibi olmayacak, size göstereceğiz' diye tehdit eden polis yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmalara katılmama talebinde bulundu. Yurtdışında görevli olduğuna dair bir belge mahkemeye sunulmadı buna itiraz ettik. Mahkeme savcısı da itiraz etti fakat mahkeme herhangi bir gerekçe belirtmeden bu talebi kabul etti. Ne olacak bu durumda duruşmalara gelmeyecek, bu stresi yaşamayacak. Yargılama devam ediyor biz sanıkların mahkemeye gelmesini istiyoruz. Sadece gözlerine bakmak için değil yargılamanın her aşamasında soru sorulabileceği için istiyoruz. Kerhen düzenlenmiş iddianameyle kerhen devam eden yargılamayla karşı karşıyayız. Beş yıldır peşini bırakmadık, gazeteci arkadaşımızın dayanışması ile gittiği yere kadar gideceğiz."