Garip Bülbül Neşet Ertaş” filmi, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin verdiği karar nedeniyle vizyona girmeyecek.

Halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayatının beyazperdeye aktarılacağının açıklanması üzerine ailesi tepki göstermişti. Aile üyeleri yayımladıkları mesajda, Neşet Ertaş hayattayken defalarca bu tip tekliflerin geldiğini ancak sanatçının bu konuya asla izin vermediğini belirtmişti.

Yapılan açıklamada çekilmekte olan filmin telif hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğu vurgulandı. Açıklamada, film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderildiği bilgisi yer aldı.

Ertaş ailesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: Merhum Neşet Ertaş’ın hayatının sinema eseri olarak çekilmesi yönünde bazı film yapımcısı kişi ve kuruluşlar tarafından birtakım çalışmalar yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız.

Öncelikle belirtelim ki, Neşet Ertaş’a hayatta iken defalarca bu tür teklifler gelmesine rağmen, kendisi ile ilgili sadece belgesel yapılmasına rıza göstermiş, sinema filmi konusuna asla müsaade etmemiştir. Bu durumun birçok tanığı vardır. Ayrıca bu konuyu vasiyet olarak bize emanet ettiği için ve bizler de hiçbir şekilde babamızın çizgisinden ayrılmadığımız için, müsaade etmemiz zaten mümkün değildir.

Neşet Ertaş’ın ailesi ve mirasçıları olarak açıkça ve önemle belirtmek isteriz ki, bu hususta bizlerden herhangi bir izin veya muvafakat alınmamıştır. Ayrıca çekilmesi olası bir filmde isimlerimizin veya hayatımızdan kesitlerin vs.’nin de herhangi bir şekil ve şartta yer verilmesine izin ve onayımız yoktur.

Yapılmakta olduğunu öğrendiğimiz film çalışmasının, Telif Hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğu açıkça ortadadır.

İlgili film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderilmiştir. Gelişmelere göre gereken tüm yasal ve hukuki adımlar atılacaktır.

Vasiyetinin bilinmesine rağmen, böyle bir projenin içinde bulunmayı kendilerine yakıştıranların, Neşet Ertaş’a ve onun felsefesine ne kadar uzak kişiler olduğunu da halkımızın takdirine bırakıyoruz.

Türk müzik kültürünün ve Anadolu halk müziği geleneğinin en önemli damarı olan “Türkü” kültürünü naçizane temsil eden Neşet Ertaş’ın en büyük mirası, halkımızın yüce gönlüne emanet ettiği eserleri ve türküleridir. Hayatı boyunca halktan ve Hakk’tan yana olan babamızın isminin böyle yasadışı bir durumun içinde geçmesi son derece üzücüdür.

Filmin yapımcısı Dijital Sanatlar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Neşet Ertaş’ın hayatına ve Abdal kültürüne yakışan, kişilik hak ve manevi değerlerine saygılı bir sanat eseri olduğu sabit iken ihtiyati tedbir kararı ile bir sanat eserinin seyircisi ile buluşması ertelenmek zorunda bırakılmıştır” denildi. Açıklamada, filmin seyirciyle buluşması için gerekli tüm girişimlerin sürdürüldüğü bildirildi.

‘Bozkırın Tezenesi’ olarak bilinen merhum Neşet Ertaş'ın hayatını anlatan, Prof. Erol Parlak’ın sanatçının onayı ve resmi muvafakatiyle kaleme aldığı “Garip Bülbül Neşet Ertaş” isimli kitabından uyarlanan “Garip Bülbül Neşet Ertaş” filmi 23 Aralık’ta gösterime girecekti.

Ancak İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Ertaş Ailesi’nin sanatçının eserlerinin kullanıma açıldığı ve kitap üzerinden film çalışmasının izinsiz yapıldığı gerekçesiyle açtığı davada ihtiyati tedbir kararı aldı. Film, bu karar nedeniyle vizyona giremeyecek.

Dijital Sanatlar Yapımevi, bugün konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararı nedeniyle filmin seyircisiyle buluşmasının ertelendiği belirtilen açıklama şöyle:

“BİR ESERİN SEYİRCİSİYLE BULUŞMASI ERTELENMEK ZORUNDA BIRAKILDI: Prof. Erol Parlak’ın merhum sanatçı Neşet Ertaş’ın onayı ve resmi muvafakatiyle kaleme aldığı ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ isimli kitabından uyarlanan filmimizin Neşet Ertaş’ın hayatına ve Abdal kültürüne yakışan, kişilik hak ve manevi değerlerine saygılı bir sanat eseri olduğu sabit iken ihtiyati tedbir kararı ile bir sanat eserinin seyircisi ile buluşması ertelenmek zorunda bırakılmıştır.  

TEDBİR KARARINA İTİRAZ ETTİK: İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nce filmimize verilen ihtiyati tedbir kararına, yapım şirketi Dijital Sanatlar olarak itirazlarımızı sunmuş bulunmaktayız. Verilen kararın kaldırılması için, yine hukuk ve yasalar çerçevesinde, imzalı sözleşmelere ve noter onaylı muvafakatnamelere dayanan haklarımızı Türkiye Cumhuriyeti adaletine güvenerek kullanıyoruz, kullanacağız. 

LEHİMİZE KARAR VERİLECEĞİNE İNANIYORUZ: İnanıyoruz ki itirazlarımız mahkemelerce en kısa sürede değerlendirilecektir. Başvurularımız neticesinde hukuka ve hakkaniyete uygun; kişilerin, özel ve resmi kurumların haksız yere, telafisi mümkün olmayan zararlara uğramasını engelleyecek nitelikte lehimize karar çıkacağına inancımız tamdır. 

TEDBİR KARARI, YASAK DEĞİLDİR: Kamuoyu ve Türkiye Cumhuriyeti adaletinin dikkatine sunmak istediğimiz bir başka husus da şudur. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin itiraz yolu açık olarak verdiği tedbir kararı, yasak değildir. Taraflarınca yapılacak itirazların değerlendirilip kesinleşmesi gerekli olan bir tedbir kararıdır. Bu bağlamda hukuki süreç devam etmektedir. 

GEREKLİ TÜM ÇABAYI SÜRDÜRÜYORUZ: Büyük usta Neşet Ertaş’a ve Anadolu Abdal kültürüne yakışır, manevi değerlerine sahip çıkan, kendisi ve hayatında dokunmuş olduğu herkesin kişilik haklarına saygılı, kanunların aradığı şartlara uygun bir biçimde ve resmi muvafakatnamelere dayanılarak meydana getirilmiş sinema filmimizin seyircisiyle buluşacağı gün için gerekli tüm resmi çabayı ve girişimleri hukuka saygılı biçimde yerine getirmeyi sürdürdüğümüzü kamuoyunun dikkatine sunarız.”