Akkuş İlgezdi, “Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar 2014’te 7 milyona yakın iken 2022 yılında 6 buçuk milyonun üstündedir. Sadece 300 bin küsurluk bir azalma vardır. Bu da demek oluyor ki 9 yılda, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sayısında ciddi bir azalış gözlemlenemiyorsa, yoksulluk Türkiye’nin kronik bir sorunu haline gelmiştir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2019 yılındaki adıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan sağlık sigortası primlerine ilişkin bir bilgi edinme talebi, “özel ve ayrı bir çalışma gerektirdiği” gerekçesiyle reddedildi. Adalet Bakanlığı Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu’na yaptığı itirazdan da sonuç alamayan Akkuş İlgezdi, Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkemenin idarenin lehinde karar vermesi üzerine Akkuş İlgezdi, konuyu istinaf mahkemesine taşıdı. Dört senenin ardından istinaf, bakanlığın Akkuş İlgezdi’nin sorularına yanıt vermesi gerektiğine karar verdi.

Karara ilişkin bugün yazılı açıklama yapan Akkuş İlgezdi, şunları ifade etti:

“İSTATİSTİKLER NEDEN BUGÜNE KADAR BİLGİLERİN BİZDEN SAKLANDIĞINI GÖSTERİYOR”

“Evdeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu için Genel Sağlık Sigortası (GSS) Primi devlet tarafından ödenen vatandaşlarımızın yıl ve il bazında sayısını bilgi edinme ile talep ettik. Aynı şekilde sağlık primleri devlet tarafından ödenen sığınmacı sayısını, çocuk sayısını ve kuruluş bakımı altında olan çocuk sayısını talep ettik. Söz konusu bilgi edinme talebimiz özel ve ayrı bir çalışma gerektirdiği gerekçesiyle cevaplanmamıştı. Verdiğimiz hukuk mücadelesi sonucunda sorularımıza cevap aldık. Ve istatistiklere baktığımızda neden bugüne kadar bu bilgileri bizden sakladıklarını çok net bir şekilde anlayabiliyoruz.

“9 YILDA, AYLIK GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNDEN AZ OLANLARIN SAYISINDA CİDDİ BİR AZALIŞ GÖZLEMLENEMİYORSA, YOKSULLUK TÜRKİYE’NİN KRONİK BİR SORUNU HALİNE GELMİŞTİR”

Aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar 2014’te 7 milyona yakın iken 2022 yılında 6 buçuk milyonun üstündedir. Sadece 300 bin küsurluk bir azalma vardır. Bu da demek oluyor ki 9 yılda, aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların sayısında ciddi bir azalış gözlemlenemiyorsa, yoksulluk Türkiye’nin kronik bir sorunu haline gelmiştir. 18 yaşının altında çocuk kategorisinde olup 2014’te 1 milyon 365 bin 859 olan GSS’si devlet tarafından ödenen çocuk sayısı 2022 yılında 2 milyon 975 bin 667’ye yükselmiştir. Bu da demek oluyor ki evdeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu için GSS’si ödenen çocuk sayısında artış var. Yani yoksulluktan çocuklarımız da payını almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız için durum böyle iken GSS’si devlet tarafından ödenen sığınmacı sayısındaki artış ise en çok dikkat çeken nokta olarak karşımıza çıkıyor. 2014 yılında 45 bin 9 vatansız sığınmacının GSS’si ödeniyorken 2022 yılında ise 4 kat artarak 206 bin 212’ye ulaşıyor. Ülkemiz adeta kendi vatandaşlarımız için yaşanamaz hale gelirken sığınmacılar için ise avantajlı hale gelmeye başladı. 4 kat artık bize sığınmacılara ayrılan payın an be an arttığını göstermektedir.”