GENEL

Vergi affı ne zaman çıkacak? Vergi affı ne zaman yürürlüğe girecek, Vergi affı Meclis'ten geçti mi

Vergi affı Resmi Gazete'de yayımlandı mı? sorusunun cevabı araştırılan konular arasında yer alıyor. Vergi borç yapılandırması gelişmeleri son günlerde takip ediliyor. Peki vergi affı ne zaman çıkacak? İşte vergi borcu yapılandırması ile ilgili detaylar...

Abone Ol

VERGİ AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Vergi affı son dakika gelişmeleri merak konusu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı. Vegi affı, Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlandığı zaman yasalaşacak. Son dakika gelişmeleri olduğu zaman habere eklenecek.

2023 VERGİ AFFI MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ? AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, gazetecilere yapılandırma teklifi hakkında son gelişmeleri aktardı. Kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayı tamamladıklarını söyleyen Elitaş “ talepleri dinlediklerine vurgu yaparken iki ana başlıkta düzenleme olduğunu ifade etti. “ Elitaş açıklamasında “ Bir süredir vatandaşlar yapılandırma noktasına talepleri vardı, geniş düzenleme yapalım borçları ödeme kolaylığı getirelim dedik. Hangi türlerden olursa olsun yapılandırma dahil ettik.” dedi. Vergi borcu düzenlemesi daha önce Meclis Komisyonu’nda kabul edilmişti. Deprem başta olmak üzere diğer konularla ilgili çalışmaya eklemeler yapıldı.

VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSAYACAK? Vergi affı ile birlikte vergiler cezaları, askerlik, köprü, otoyol, kaçak geçiş ve adli para cezaları, idari cezalar, öğrenim kredisi gibi borçlar yapılandırılacak. Elitaş yaptığı açıklamada “ SGK prim kesinti, işsizlik sigorta primi ve topluluk sigorta primi, eksik işçilik tutarı, gecikme cezası zammı yine tarım hizmet akdi sigortalı prim borçları, ticari taksi dolmuş aracında çalışanların sigorta prim borçları, iş kazası, malülluk aylığı, rucu alacak yersiz ödenecek aylıklardan alacakları dahil ettik” ifadelerini kullandı.

31 ARALIK 2022 ÖNCESİ BORÇLARI KAPSAYACAK Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 2.000 lirayı aşmayan icralık borcu olan vatandaşlarımızın bu borçlarını tasfiye edecek ortamı zaten daha önce hazırlamıştık. Şimdi de vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun borcu bulunan vatandaşlarımızın 2.000 lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz. Bir kişinin, 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2.000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere hiçbir şart aramadan borçlarını siliyor, alacağımızdan vazgeçiyoruz.Böylece, bu borçlar nedeniyle vergi dairelerimiz takip işlemleri yapmayacak, vatandaşımız da takibe muhatap olmayacaktır.

VERGİ AFFI ÇIKTI MI, NE ZAMAN YASALAŞACAK? Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda salı günü deprem bölgesine yönelik düzenlemeleri de içeren kamu alacaklarına yapılandırma getiren yasa teklifinin görüşmeleri başlayacak. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırması ile ilgili yasa teklifinde başvuru ve taksitlendirme tarihlerinde değişikliğe gidilecek. Buna göre 31 Aralık 2022 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi, resim, harç olmak üzere kamuya olan borçların yapılandırılmasını öngören yasa teklifinde 30 Nisan 2023 olan son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak değiştirilecek. Buna bağlı olarak 31 Mayıs 2023 olan ilk taksit ödeme tarihinin de 30 Haziran 2023’e çekilmesi planlanıyor.