GENEL

Sevgililer Günü hakkında 15 ilginç bilgi

14 Şubat, 1800 yıllarda Amerikalı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Her yıl dünyanın dört bir yanında kutlanır.

Abone Ol

1. Sevgililer Günü’nün kökenleri Antik Roma dönemine kadar uzanıyor: Üstelik günümüzden uzun zaman önce 3 gün boyunca kutlanıyordu! Bununla birlikte o zamanlar bu özel günün simgesi kırmızı güller değil, doğurganlığın artması umuduyla kurban edilen keçiler ve köpeklerdi! Evet, Antik Roma’da Sevgililer Günü 13-15 Şubat günleri arasında Lupercalia Bayramı adıyla kutlanıyor ve gerçekten de hayli ilginç manzaralara sahne oluyordu.

2. St. Valentine’ın kim olduğu bilinmiyor: Katolik dünyasındaki bazı anlatılara göre Sevgililer Günü (St. Valentine’s Day) milattan sonra 270 yılında, dönemin Roma imparatoru tarafından öldürülen Valentine isimli bir rahip ve doktorun onuruna kutlanıyor. Ancak başka tarihi referanslar, tarihteki farklı Valentine isimli kişilere göndermede bulunuyor. Kısacası St. Valentine’ın kim olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor.

3. Hristiyan inancına göre St. Valentine aşkın, mutlu evliliklerin, arıcıların, gezginlerin ve hastaların koruyucusu

4. Sevgililer Günü İngiliz şair Geoffrey Chaucer tarafından “romantikleştirildi”: 1340-1400 yılları arasında yaşayan şair, Aziz Valentine Günü’nü romantik aşk ile ilişkilendiren ilk metnin sahibiydi.

5. İlk Sevgililer Günü notu 1477 yılında gönderildi: Notun sahibi ise Charles d’Orléans isimli adamdı. Ancak bazı uzmanlara göre bu ilk not, belirli bir kişiye yazılmamıştı. Daha çok saray gelenekleri doğrultusunda kaleme alınan bir tür şiirdi.

6. Sevgililer Günü’ne yönelik hazırlanan ilk kart 1797 yılında basıldı

7. Kalp şeklindeki çikolata kutuları 1861 yılının Sevgililer Günü’nde ortaya çıktı: Bu yenilikçi fikrin sahibi ise İngiltere merkezli Cadbury isimli çikolata üreticisiydi.

8. Sevgililer Günü’nde gönderilen kutlama kartlarının sayısı, diğer tüm özel günlerde gönderilen kartların sayısından fazla:

9. 2020 yılının 14 Şubat günü yalnızca ABD’de 27,4 milyar dolar harcandı

10. Şekerlemeler Sevgililer Günü’ndeki en popüler hediye: Listenin ikinci sırasında kutlama kartları bulunuyor. Üçüncü sıranın sahibi ise çiçekler. Çoğu zaman Sevgililer Günü ile özdeşleştirilen mücevherler ise çok da popüler bir 14 Şubat hediyesi değil. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınların yalnızca yüzde 10’nuna Sevgililer Günü’nde mücevher hediye ediliyor.

11. Bazı verilere göre her Sevgililer Günü’nde 6 milyon kişi nişanlanıyor

12. Sevgililer Günü, dünyanın her yerine farklı şekillerde kutlanıyor

13. Filipinler 14 Şubat’ta evlenen çift sayısının en fazla olduğu ülke: Elbette bazı çiftler evlilik tarihi olarak bu özel günü seçiyor. Ancak hükûmetin maddi imkânı olmayan çiftleri evlendirdiği toplu nikahların genellikle 14 Şubat günü yapılması da bu ilginç istatistiğin ortaya çıkmasında etkili.

14. Viktorya dönemindeki insanlar, “istemedikleri taliplerine” hakaret içerikli kartlar gönderiyordu: Bu, o yıllarda bir aşkı karşılıksız bırakmanın en net ve popüler yöntemleri arasındaydı.

15.İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare Sevgililer Günü hediyelerinin popüler hale gelmesini sağladı: Bu büyük edebiyatçının bazı eserlerinde Sevgililer Günü’ne yer vermesi, 14 Şubat’ı özellikle de Avrupa’nın zengin ve soylu sınıfı nazarında hediyelerin alınıp verildiği bir gün haline getirdi. Kaynak Listelist