GENEL

Pandemi ve kriz 14 Şubat'ı vurdu: Sevgililer Günü bitiyor mu?

14 Şubat Sevgililer Günü'nün "kapitalist bir gün" olarak nitelendirenler artıyor, kutlamalar, buluşmalar ve hediyeleşmeler ciddi darbe yiyor. Önce pandemi, ardından ekonomik kriz "aşklar"ı vurdu, özellikle de "yeni başlayacak aşklar"ı. 

Abone Ol

Bu yıl sevgililer günü için herhangi bir planın var mı? Hayatında özel biri olanların verdiği yanıtlara göre, herhangi bir plan yapmayanların oranı kadınlarda %74, erkeklerde ise %60 düzeyinde. Her 4 kadından sadece 1’i sevgililer günü kutlarken her 10 erkekten ise 4'ü sevgililer günü kutladığını söylüyor. Sevgililer günü kutlama detayına yaş kategorileri üzerinden bakıldığında hem kadında hem de erkekte 16-25 yaş arası aralığında olanların sevgililer günü kutlama oranının düştüğünü görüyoruz. Sevgililer Günü'nü en çok kutlayan kategori ise %57 ile 26-55 yaş aralığında erkekler. Herhangi bir planı olan 16-25 yaş aralığındaki kadınların oranı %24 iken erkeklerin oranı %36. Evde yemek ve hediye etkinliği kadınlarda %16 erkeklerde ise %22 oranında gerçekleşecek aktive olurken, Sevgililer Günü'nü dışarıda geçirmeyi planlayan kadınların oranı %7, erkeklerin oranı ise %11. 

Kadınlar tatil, erkekler elektronik diyor Genel olarak "kapitalist bir gün" olarak nitelendirilse de hediye almanın günden bağımsız olarak "her zaman güzel olduğunu" söyleyenler de var. Kadınlar %44 ile 1. sırada tatil, 2. sırada %34 ile takı, mücevher, saat ile aksesuar grubu, %32 ile 3. sırada kıyafet, ayakkabı gibi giyim, 4. sırada %31 ile deneyim içeren hediyeler (kurs, konser, tadım aktivitesi vb.) 5. sırada ise %28 ile mental olarak kendini geliştirebileceği bir hediye bulunuyor. Erkekler için kendilerini mutlu edecek hediye grubu başında %34 ile elektronik hediyeler yer alırken, 2. sırada %32 ile tatil, 3. sırada %31 ile Kariyer/eğitim gelişimime katkı sağlayacak hediye, 4. sırada %30 ile mental olarak kendimi geliştireceğim bir deneyim seçeneği ve 5. sırada %24 ile kıyafet, ayakkabı yer alıyor. 

Sevgililer Günü hediyesi nereden alınır? Hediyeleri %51 oranında online ya da mağaza fark etmeksizin her iki noktadan da alabilirim diyenleri içerirken. Sadece online olarak alırım diyenler %40, fiziki olarak mağazadan almayı tercih ediyorum diyenler ise %9 oluyor.

Pandemi mi yoksa ekonomi mi? Hayatında biri olan kullanıcılara, güncel ekonomik süreçlerin ilişkilerini nasıl etkilediği sorulduğunda ortalama %37'nin hayatını son derece etkilerken toplamda %73'ün hayatına farklı derecelerde etki ettiği görülüyor. Hayatlarını etkilemediğini söyleyenler ise yüzde %28 oluyor. Yaş grupları detayında baktığımızda en çok etkilenen kitle %32 ile 26-55 yaş aralığındaki kadınlar olurken en az etkilendiğini söyleyenler %14 ile 16-25 yaş aralığında erkekler oluyor.

Pandemi aşkları da vurdu? Kendini bekar olarak tanımlayan katılımcılara pandeminin yeni kişilerle tanışmalarını nasıl etkilediğini sorduk. 26-55 yaş aralığı ortalama %46 oranında kendilerini olumsuz etkilediğini belirtirken, %36 ile 16-25 yaş aralığını %10 oranında daha az olumsuz etkilediğini görüyoruz. En çok etkilenen kesim %52 ile 25-55 yaş aralığında kadınlar oluyor. Ortalama her iki kadından biri Pandemi'nin yeni kişilerle tanışmasını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu oran 16-25 yaş arası erkeklerde 10 kişiden 3'ü olarak en az etkilenen kesim olarak görülüyor.

Ekonomik kriz aşkları daha fena vurdu! Aynı soru yine kendini bekar olarak tanımlayanlar üzerinden bu kez buluşmalar ve ülkenin içinde bulunduğu güncel ekonomik durum ekseninde sorulduğunda “ekonomik durumların pandemiden daha fazla etki ettiği” görülüyor. Yine en çok ve en az etkilenen gruplar değişmezken 16-25 yaş grubu aralığında olumsuz etkilenenlerin oranı %58'e, 26-55 yaş aralığında bu oran %63'e çıkıyor. Her iki koşuldan da daha çok etkilenenler kadınlar ve özellikle de 26-55 yaş aralığındaki kadınlar oluyor.

Sevgililer Günü kutlamaları darbe yedi Pandemi ve ekonomik kriz birleştiğinde bu yılın pek de “aşkla” geçmeyeceği anlaşılıyor. Son 5 yılın Google üzerinden olan sevgililer günü aramaları da araştırma sonuçlarını destekler nitelikte. Sevgililer Günü haftasında pik yapan aramalarda 2017 yılında %100 olan popülarite; 2018 yılında %98, 2019 yılında %94, 2020 yılında %81, 2021 yılında ise %79 olarak yıldan yıla düşüş sergiliyor.