GENEL

Ekrem İmamoğlu’nun tarihi sınavı! İşte detay detay 13 rakibi

Nüfusu onlarca Avrupa ülkesinden fazla ve milyonlarca dolarlık bütçeli megakent tarihi bir seçime gidiyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, başta AKP’nin adayı Murat Kurum olmak üzere 13 kişiye karşı yarışacak. İmamoğlu’nun olası zaferi Türk siyasi tarihinde nirengi noktalarından olabilir.

Abone Ol

CHP’nin İBB Başkan adayı mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olarak duyuruldu. Haliç Kongre Merkezi’nde seçim çalışmalarına başlayan İmamoğlu, seçim sloganını "Tam yol ileri" olarak belirledi. EKREM İMAMOĞLU KİMDİR? Trabzon'da doğan Ekrem İmamoğlu, 52 yaşındadır. Eğitimini İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünde 1987'de tamamlayan İmamoğlu, bir yıl Anavatan Partisi'nin gençlik kollarında görev aldı. İstanbul’da Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak 2014-2019 arasında görev yapan İmamoğlu, 2018'deki aday tanıtım toplantısında CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olarak duyuruldu. İBB Başkanlığı için AKP’li Binali Yıldırım’la yarışan İmamoğlu, seçimi kazanmasına rağmen AKP itiraz etti. İtiraz sonrası 23 Haziran’da yeniden seçim yapıldı. Yenilenen seçimde İmamoğlu, Resmi Gazete’de yayımlanan 2019 Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarına göre Yıldırım’a karşı yüzde 54,22 oy ile seçimi kazandı. Dilek Kaya ile 18 Kasım 1995'te hayatını birleştiren İmamoğlu, üç çocuk babasıdır.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) İBB Başkan adayı eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum oldu. MURAT KURUM KİMDİR? Murat Kurum, 7 Mayıs 1976'da Ankara'da dünyaya geldi. Kurum, Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 1999'da mezun oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Kurum, 2018'de göreve başladı. Bakanlığı döneminde; Kanal İstanbul Projesi’ni, savundu. Salda Gölü’ne “Millet Bahçesi” projesini "müjde"ledi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarını şirketlere sipariş usulü verdiği öne sürüldü. İliç'te meydana gelen göçüğe neden olan şirkete yine Kurum döneminde kapasite artırım izni verildiği iddia edildi. TOKİ'nin 2019'da başlattığı "100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi" kapsamında hak sahibi olanlara konutlar henüz teslim edilmedi. Mağdurlar, geçtiğimiz günlerde AKP önünde yaptıkları eylemde “Mağdurlar burada, Murat Kurum nerede” sloganları attı. Kurum, 2023 genel seçimlerinde, AKP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Milletvekilliğinin yanı sıra TBMM Çevre Komisyonu Başkanlığı görevini de yürüten Kurum, evli ve üç çocuk babasıdır.

İYİ Parti Seçimlere ‘müstakil’ gireceğini duyuran İYİ Parti’nin İBB adayı Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu oldu. BUĞRA KAVUNCU KİMDİR? Buğra Kavuncu, 1973'te Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi'nden 1996'da mezun olan Kavuncu, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü mezunudur. Mezuniyetinin ardından 1997'de Kazakistan'da iş yaşamına başlayan Kavuncu, uluslararası bir firmada üst düzey yönetici olarak 13 yıl görev yaptı. İYİ Parti Genel Kurulu Üyeliğine 2018'de seçilen Kavuncu, İstanbul İl Başkanlığı ve Parti Sözcüsü görevlerini üstlendi. İYİ Parti'deki İstanbul İl Başkanlığı görevinden 2022'de ayrılan Kavuncu, genel seçimlerde Seçim Kampanyasından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı görevine getirildi. Kavuncu, evli ve üç çocuk babasıdır.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) İBB Başkan adayı olarak Başak Demirtaş’ın ismi anılıyordu. Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, aday adaylığını geri çekti. DEM Parti, Milletvekili Meral Danış Beştaş ve eski Milletvekili Murat Çepni’yi İBB eş başkan adayları olarak açıkladı. MERAL DANIŞ BEŞTAŞ KİMDİR? Mardin'de dünyaya gelen Meral Danış Beştaş, 1967 doğumludur. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990'da mezun olan Beştaş, Diyarbakır Barosuna bağlı serbest avukatlık yaptı ve baro yönetiminde de görev aldı. Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) Eş Başkan Yardımcılığı yapan Beştaş, 25 ve 26. dönemlerde Adana, 27. dönemde Siirt Milletvekilliği yaptı. Beştaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcılığı ve HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı görevlerini de yürüttü. Anayasa Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve Çocuk Hakları Alt Komisyonu Kâtip Üyesi olarak görev yapan Beştaş, HDP Grup Başkan Vekilliği görevini yürüttü. Evli olan Beştaş, iki çocuk sahibidir. MURAT ÇEPNİ KİMDİR? Rize İkizdere'de 1974'te doğan Murat Çepni, Polen Ekoloji Kolektifi'nin kurucularındandır. Lise mezunu olan Çepni, cezaevine girmesi nedeniyle üniversite öğrenimini tamamlayamadı. TBMM 27. dönem HDP İzmir milletvekili olan Çepni, 2016'dan bu yana HDP PM Üyeliği ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. Çepni, ekoloji mücadelelerinin önde gelen isimlerinden olmasıyla biliniyor.

14 Mayıs seçimlerinde son anda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen Yeniden Refah Partisi, İBB adayı olarak Mehmet Altınöz’ü gösterdi. MEHMET ALTINÖZ KİMDİR? Mehmet Altınöz, 1973'te Bursa'da dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünde tamamlayan Altınöz, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İşletme Bölümünde Yönetim ve Organizasyon Yüksek lisansı yaptı. Altınöz AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı olan Altınöz, Saadet Partisi Genel Merkez Yüksek Disiplin Kurulu Üyeliği ve STK Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olan Altınöz, Refah Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın kızı, Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın ablası Elif Erbakan ile evli ve iki çocuk babasıdır.

Türkiye Komünist Hareketi’nin (TKH) İBB Başkan Adayı geri dönüşüm işçisi Ziya İncedere oldu. Partisinin aday tanıtım toplantısında konuşan İncedere, "Patronlarda gökdelenlerde yaşayıp sefa sürerken milyonlarca işçinin, emekçinin sefalet içinde yaşamasını kabul etmiyorum. Emekçiler İstanbul’da düzen güçlerine mahkûm değildir" şeklinde konuştu.

CHP listelerinden vekil olan Birol Aydın, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin İBB adayı oldu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte 28 Ocak’ta ilan edilen Aydın, nefret söylemi ile LGBTİ+’ları hedef tahtasına koydu. Aydın, "LGBTİ+ denilen sapkınlıklar her alana sirayet etmiş durumda" şeklinde konuştu. BİROL AYDIN KİMDİR? Gümüşhane'de 1969 yılında doğan Birol Aydın, üniversite eğitimini Tunus Zeytune Üniversitesi Yüksek İslam Uygarlığı Fakültesi'nde tamamladı. Siyasi kariyerine Fazilet Partisi Kocaeli İl Yönetim Kurulu Üyeliği ile başlayan Aydın, Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanlığı ve Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı görevlerinde de bulundu. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyeliğini 2006’dan beri sürdüren Aydın, Saadet Partisi Parti Sözcüsü ve TBMM 28. Dönem İstanbul Milletvekilidir. Haziran 2023 seçimlerinde ittifak içerisinde yer alan Saadet Partisi Adayı Aydın, İstanbul Milletvekilliğine CHP listesinden girdi. Evli olan Aydın, üç çocuk babasıdır.

Zafer Partisi, yerel seçimler için İBB Başkan adayı olarak 13 Ocak’ta gerçekleşen toplantıda eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı, Azmi Karamahmutoğlu’nu ilan etti. Karamahmutoğlu, MHP’nin kurucu genel başkanı Alparslan Türkeş’in atadığı son Ülkü Ocakları Genel Başkanı olması nedeniyle dikkat çeken bir aday konumunda. AZMİ KARAMAHMUTOĞLU KİMDİR? Trabzon'un Of ilçesinde 1966'da doğan Azmi Karamahmutoğlu, Çukurova Üniversitesi Mersin MYO İşletmecilik bölümü mezunudur. Siyasi hayatına 90'larda başlayan Karamahmutoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in atadığı son Ülkü Ocakları Genel Başkanıdır. MHP'den 1991'de Ankara Milletvekili seçilen Azmi Karamahmutoğlu, 1995'te de MHP Genel Başkan Yardımcısı görevinde bulundu. MHP ile yollarını 2002’de ayıran Karamahmutoğlu, Zafer Partisi'nde kariyerini sürdürüyor. Karamahmutoğlu, 2023 seçimlerinde eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı.

Vatan Partisi, İBB Başkan Adayı olarak İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan'ı aday gösterdi. Toplantıda konuşan Özkan seçim sloganını, "Rantçı sisteme son! İstanbul'da kamu hizmeti devrimi!" olarak açıkladı. İBRAHİM OKAN ÖZKAN KİMDİR? İbrahim Okan Özkan, 28 Haziran 1994'te Bursa'da dünyaya geldi. Özkan, lise yıllarında Türkiye Gençlik Birliği'ne (TGB) katıldı. Yüksek Öğrenimine İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde başlayan Özkan, aynı yıllarda Vatan Partisi'ne üye oldu. Yaklaşık altı yıl TGB İstanbul İl Başkanlığı ve TGB Genel Sekreterliği görevlerini yürüten Özkan, 2021'den beri Vatan Partisi İstanbul İl Sekreterliği görevinde. Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı görevini bir yıldır sürdüren Özkan, 2023 Genel Seçimlerinde İstanbul 2. Bölgeden milletvekili adayı oldu.

İYİ Partiden 2023'te istifa eden ve ‘İnternetçi abi’ lakabı ile anılan Taylan Yıldız, bağımsız aday olarak yerel seçimlerde yer alacağını duyurdu. TAYLAN YILDIZ KİMDİR? Ankara'da 1980 yılında doğan Taylan Yıldız, Karşıyaka Anadolu Lisesi'nin ardından İzmir Fen Lisesi'nde eğitim aldı. Üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni onur derecesi ile bitiren Yıldız, Massachusetts Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Yıldız, 2003'te Stanford Üniversitesi’ndeki İşletme Doktorası Pazarlama programına tam burslu olarak kabul edildi. İYİ Parti’nin kuruluşunda yer alan Yıldız, partinin kurucu Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttü. Yıldız, Türkiye’deki gençlerin temsilciliği iddiasında olan Yarın İçin Şimdi Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Üç yıl İBB Meclis Üyeliği yapan Yıldız, gençler arasında 'İnternetçi Abi' lakabıyla tanınmaktadır.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) 18 Şubat’ta gerçekleşen Aday Tanıtım Toplantısında İBB Başkan adayı olarak Parti Sözcüsü İdris Şahin'i ilan etti. Şahin de Saadet-Gelecek adayı Birol Aydın gibi CHP listelerinden seçime girmişti. İDRİS ŞAHİN KİMDİR? Çankırı’da 1974 yılında doğan İdris Şahin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1996 mezunudur. Şahin, iki dönem Çankırı Baro Başkanlığı görevinde bulundu ve 2011 seçimlerinde AKP 24. Dönem Çankırı Milletvekili seçildi. FETÖ soruşturması kapsamında 31 Ağustos 2016'da gözaltına alınan Şahin, 5 Eylül 2016'da serbest bırakıldı. İki yıl sonra karara bağlanan davada, Şahin beraat etti. DEVA Partisi’nin kurucuları arasında bulunan Şahin, 2023 seçimlerinde CHP listesinden Ankara Milletvekili seçildi. Evli olan Şahin, üç çocuk babasıdır.

Muharrem İnce’nin liderliğini yaptığı Memleket Partisi’nin İBB adayı Berk Hacıgüzeller oldu. İnce, CHP ile ittifak pazarlığı öncesi İmamoğlu’na destek açıklamıştı. CHP’den talepleri karşılanmayan İnce, “CHP, her gün DEM'lenirse nasıl ittifak kuracağım?” demişti. BERK HACIGÜZELLER KİMDİR? İstanbul'da 1966'da doğan Hacıgüzeller, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde tamamladı. Hacıgüzeller, aynı üniversitede "yönetim ve organizasyon" dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Kamu Gözetim Kurumu Bağımsız Denetçisi olan Hacıgüzeller, üniversitede 'stratejik marka yönetimi' alanında dersler veriyor. Hacıgüzeller, evli ve bir çocuk babasıdır.

Turgut Özal’ın partisi Anavatan Partisi (ANAP) 31 Mart yerel seçimleri için İBB Başkan adayını açıkladı. ANAP’ın İBB Başkan adayı, partinin Genel Başkan Yardımcısı ve MYK Üyesi Umut Çınar oldu. UMUT ÇINAR KİMDİR? Umut Çınar, Ocak 1976'da doğdu. Üniversite eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri bölümünde tamamlayan Çınar, Dünya Yaşlılık Derneği ve Dünya Markalar Derneği kurucusudur. 28. Dönem Anavatan Partisi 1.Bölge Milletvekili Adayı olan Çınar, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürmektedir.