GENEL

CHP, Kurultay'ın ardından toparlanabilecek mi? İşte isim isim seçim istifaları

2024 Yerel seçiminde aday gösterilmeyenler tepki olarak istifa ediyor, sürece yönelik eleştirisi olanlar adaylıktan çekiliyor, istifa edenler başka partilerden aday oluyor…

Abone Ol

Parti içi adaylık sürecini eleştiren CHP'li Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, 11 Ocak’ta yeniden aday gösterilmediği için istifa etti. Bozdoğan, seçime bağımsız olarak katılacağını açıkladı. CHP, Tarsus Belediye Başkanı adayı olarak Ali Boltaç’ı aday gösterdi.

Eski Trabzon Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, aday adayı olduğu halde ön seçimde adının olmaması sebebiyle 14 Ocak’ta CHP'den istifa etti. CHP’nin Beşikdüzü adayı ise Cahit Erdem olarak açıklandı.

CHP'li Artvin'in Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, 21 Ocak'ta partisinden istifa etti. Sosyal medya hesabından paylaşım yaparak siyasi baskıya maruz kaldığını belirten Acar, "Cumhuriyet Halk Partisi ilçe yönetim kurulunun ihanetine uğradım" dedi. CHP, Şavşat Belediye Başkan adayı olarak Hakan Gazioğlu’nu duyurdu.

İstanbul Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdiği için tasfiye edildiğini iddia ederek 26 Ocak’ta CHP'den istifa ettiğini duyurdu. İstifasının ardından konuşan İlgezdi, “Kılıçdaroğlu'na destek verenler, Kürtler ve Aleviler partiden tasfiye ediliyor.” iddiasında bulundu. İlgezdi ile görüşen Kılıçdaroğlu ise istifanın doğru olmadığını ve bu tavrın CHP’ye zarar vereceğini söyledi. Ataşehir Belediye Başkan adayı Onursal Adıgüzel oldu.

CHP’nin Malatya’da yeniden aday göstermediği iki aday da istifa etti. Arguvan Belediyesinin 31 Mart seçimlerindeki adayı Ersoy Eren olurken Hekimhan Belediye Başkan Adayı olarak da Mehmet Şerif Yıldırım gösterildi. Aday açıklamalarının ardından Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ 30 Ocak’ta, Arguvan’ın mevcut Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise 7 Şubat’ta CHP’den istifa ettiklerini açıkladı.

Eski İstanbul Milletvekili ve CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, 13 Şubat’ta istifa ettiğini açıkladı. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yayımlayan Tekin, istifa gerekçesi olarak CHP’nin kuruluş ilkelerinden uzaklaşmasını sundu.

CHP, Adana Seyhan Belediyesi Başkan adayı olarak Oya Tekin ismini duyurdu. Açıklamanın ardından 13 Şubat’ta mevcut Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, istifa ettiğini ve İYİ Parti’den aday olacağını belirtti.

Adana Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 13 Şubat’ta CHP’den istifa ettiğini duyurdu. Çetin, gerekçe olarak aday belirleme sürecinde yaşanan sorunları gösterdi. İYİ Parti’ye katılan Çetin, İYİ Parti Çukurova adayı olarak açıklandı. Son açıklanan CHP listesinde Çukurova’dan CHP adayı Emrah Kozay oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer yerine Karşıyaka Belediyesi Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Adayı olarak duyuruldu. Aday gösterilmemesi sonrası Özel ile görüşen Soyer, “CHP lideri Özgür Özel’in farklı alanlarda birlikte çalışma talebini reddettiğini” açıkladı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise 31 Mart seçimlerinde yeniden aday gösterilmedi. Açıklama yapan Hançerli, gönül kırgınlığı olduğunu söyledi.

CHP’nin aday belirleme sürecini eleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Koza Yardımcı, 15 Şubat’ta görevinden istifa etti. Yardımcı, Parti Meclisi (PM) üyeliği görevini sürdüreceğini açıkladı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yerel seçimler için CHP'den yeniden aday gösterilmedi. Duruma tepki veren Genç, 20 Şubat’ta seçimlere bağımsız aday olarak gireceğini açıkladı. Genç, "Biz hep güzel konuştuk. Ama halkımızın çok güzel bir sözü var. Kısa çöp uzun çöpten hakkını alacak. Gelin demokrasi dersi verelim Sarıyer'de" şeklinde konuştu. Sarıyer Belediye Başkanlığı için CHP, Mustafa Okay Aksu ismini açıkladı.

İstifaların ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den iki farklı zamanda istifalara ilişkin açıklamalar geldi. Ankara'da 18 Şubat’ta gerçekleşen Aday Tanıtım Toplantısında konuşan Özel, "3-5 kişi partiyi tartıştırıyor ama partililiğini kimseye tartıştırmayan, adayımızın arkasında duran, partinin başarısını kendi başarısı sayanlar var" açıklamasında bulundu. “SÖYLENENE, YAPILANA BİR SÜNGER ÇEKİYORUZ” Özel, TBMM’de 20 Şubat’ta yaptığı konuşmasında ise, “Bugüne kadar söylenen hiçbir sözü, yapılan hiçbir eleştiriyi ne kadar sert olursa olsun parti içi demokrasi sınırlarında kabul ettik ve hiç kötü düşünmedik. Bundan önce söylenene ve yapılana her zamanki gibi en üst düzey toleransla bir sünger çekiyoruz.” ifadelerini kullandı.