GENEL

Avrasya'nın anketi: Seçmen muhalefetin belirleyeceği adayda birleşiyor

Avrasya Kamuoyu Araştırma'nın Eylül ayı anketi HDP, DEVA, SP gibi partilerin seçmenlerinin muhalefetin adayında birleşme eğiliminde olduğunu, partileri desteklese dahi Erdoğan'a oy vermeyeceğini ortaya koydu. HDP, Erdoğan'ı destekleme kararı alsa bile seçmeninin sadece 4,5'u oy veriyor. Saadet, Gelecek ve DEVA seçmeni de benzer eğilimde.

Abone Ol

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin adayına oy verme çağrısı yapması durumunda HDP seçmenlerinin üçte ikisi kesinlikle oy vereceğini söylüyor, kalanı ise "adayı beğenirsem oy veririm" diyor. Oy vermem diyen sadece yüzde 2,2.

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy verme çağrısı yapması durumunda ise seçmen parti kararına uymuyor. Sadece yüzde 4,5 Erdoğan'a oy vereceğini söylerken, ezici çoğunluk "muhalefet adayına oy veririm" ya da "muhalefet adayına bağlı olarak veririm" diyor.

Selahattin Demirtaş'ın aday olması ve adaylığının engellenmesi durumunda seçmen, Demirtaş'ın işaret ettiği başka adaya oy verme eğiliminde. Seçmenlerin bir bölümü ise adaya ya da HDP'nin kararına bağlı olduğunu söylüyor.

"Ali Babacan ve DEVA Partisi Erdoğan'a oy verme çağrısı yaparsa ne yaparsınız?" sorusuna sadece 7,9 "oy veririm" diyor. Seçmenlerin yüzde 74,5'i ise muhalefetin adayına oy veririm diyor. Aynı soru "muhalefetin adayına oy verir misiniz?" diye sorulduğunda ezici çoğunluk evet yanıtı veriyor.

Gelecek Partisi'nde de benzer sonuçlar görülüyor. Gelecek Partisi muhalefetin adayına oy verme çağrısı yaptığında ise yüzde 70 "kesinlikle veririm", yüzde 20 "adaya bağlı" yanıtını veriyor.

Ahmet Davutoğlu Erdoğan'a oy verme çağrısı yapsa dahi, oy veririm diyenler sadece yüzde 12,9 düzeyinde. Bu durumda Gelecek Partisi seçmeni yüzde 44,8 "Kesinlikle muhalefetin adayına oy veririm", yüzde 32,7 "Muhalefetin adayına bağlı" yanıtı veriyor.

Saadet Partisi seçmeni de muhalefetin ortak adayına büyük bir destek sunuyor. "Temel Karamollaoğlu muhalefetin adayına oy verme çağrısı yaparsa ne yaparsınız?" sorusuna yüzde 60,5 "kesinlikle oy veririm, "yüzde 32,8 "Beğenirsem oy veririm" diyor. "Erdoğan'a veririm" diyenler sadece yüzde 2,6.

Saadet Partisi seçmeni Temel Karamollaoğlu Erdoğan'a oy verme çağrısı yapsa da tutumunu sürdürüyor. Bu durumda sadece yüzde 9,9 parti kararına uyarak Erdoğan'a oy veriyor. Yüzde 53,5 ise muhalefetin adayına oy vererek, parti kararına aykırı davranıyor.

Temel Karamollaoğlu ile Oğuzhan Asiltürk konusunda ise Saadet Partisi seçmeninin tercihi Karamollaoğlu'ndan yana.