ABD Federal Temyiz Mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin, hükümetin kapanması gerekçesiyle Kasım ayı için yalnızca kısmi ödeme yapma planına karşı olarak Ek Beslenme Yardım Programı (SNAP) ödemelerinin kasımda tam olarak yapılmasına hükmetti. Karar, Rhode Island Bölge Yargıcı John McConnell'ın 7 Kasım'da verdiği "ivedilikle ve tam olarak" ödeme kararına yapılan itirazın ardından çıkartıldı.
MAHKEME KARARI VE TEMYİZ SÜRECİ
Mahkeme, Trump yönetimine SNAP ödemelerini Kasım ayında eksiksiz ödemesi talimatını verdi. Yönetimin karara karşı üst mahkemeye başvurması bekleniyor; temyiz ve olası üst mahkeme süreçleri nedeniyle kararın uygulama tarihi ve kapsamı halen netleşmedi.
Sivil toplum kuruluşlarının başlattığı dava, yönetimin yardım ödemelerinin yalnızca yüzde 65'ini finanse etme planına itiraz üzerine açılmış, Bölge Mahkemesinin verdiği tam ödeme talimatı yönetimin itirazına konu olmuştu.
ABD Tarım Bakanlığı, federal mahkemenin kararına rağmen 10 Kasım'da eyaletlere SNAP kapsamındaki Kasım ödemelerinin tam yapılması için atılan adımları "derhal geri almaları" talimatını verdi. Başkan Yardımcısı JD Vance, kararı "absürt" olarak nitelendirerek, hükümetin kapalı olduğu dönemde mahkemenin başkana yön gösteremeyeceğini ifade etti.
SNAP programından faydalananların sayısı yaklaşık 42 milyon olarak belirtiliyor; bu, ABD nüfusunun yaklaşık sekizde birine karşılık geliyor. Mahkeme kararının temyiz süreci ve idari talimatlar nedeniyle, milyonlarca yararlanıcının ödemeleri kısa sürede alıp alamayacağı belirsizliğini koruyor.
TRUMP'IN AÇIKLAMALARI
Başkan Trump, 4 Kasım'da Truth Social paylaşımında, gıda yardımlarının yalnızca Demokratların hükümeti açma yönünde oy kullanmasının ardından yeniden başlatılacağını belirtti ve SNAP programının genişletilmesine yönelik eleştirilerde bulundu.





