Haber: Fatoş Erdoğan

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası ve Dev Turizm-İş Sendikası, TAB Gıda bünyesinde çalışan fastfood işçilerinin çalışma koşullarını protesto etmek şirketin genel merkezi önünde eylem yaptı.

Eylemde, Ata Holding'e bağlı TAB Gıda bünyesindeki Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci ve Usta Dönerci işçilerinin ağır çalışma koşullarına ve sendikalaşmalarının önündeki engellere dikkat çekildi ve şirkete tutumundan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Ata Holding önündeki eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, TÖP dönem sözcüsü Perihan Koca, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Kaldıraç üyeleri ile DİSK'e bağlı sendikalar ve demokratik kitle örgütleri destek verdi.

Ortak basın açıklamasını DİSK Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan okudu.

"MOTOR KURYE İŞÇİLERİ İLE AYNI SORUNLARI YAŞIYORUZ"

Yurt genelinde devam eden işçi direnişlerine dikkat çeken Aslan, şunları kaydetti:

"Ülkenin dört bir yanında işçiler, Metal, Motor Kurye, Tekstil, Maden, Kargo, Sağlık, Gıda, Fastfood, Maden, Depo vb. birçok iş yerinde, işletmede düşük zamlara, yetersiz ücretlere, işten atmalara ve sendikalaşmanın önündeki engellere karşı ayakta. Direnen, mücadele eden tüm işçi sınıfımızı selamlıyorum, yanlarında olduğumuz belirtmek istiyorum.

Kardeşlerim; Fastfood işçileriyle, Motor Kurye işçilerinin sorunları iç içedir. Aynı sorunları yaşıyoruz. Dolayısıyla mücadeleyi de ortaklaştıracağız. Tüm Fastfood işçilerine çağrımız, örgütlenelim, direnişte olan işçilerle birlikte olalım.

"İNSAN YERİNE KONMAK İSTİYORUZ"

Değerli basın emekçileri ve işçi kardeşlerim: TAB Gıda’da çalışan Fastfood işçileri olarak yaşadığımız koşullara itiraz ediyoruz. Pandemi süresince aylık 1200 ila 1400 liraya geçinmek zorunda bırakılan , Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby’s, Usta Pideci, Usta Dönerci, Domino’s, KFC, McDonald’s) işçileri olarak insan yerine konmak istiyoruz.

Bizlerin üzerinde baskılar eksik olmuyor. Fazla mesailerimiz ödenmiyor. Mobbinge maruz kalıyoruz. Ücretlerimiz düşük, çalışma saatlerimiz uzun. Angarya hiç bitmiyor. Hakkını arayan, ses çıkaran işçi arkadaşlarımız kapının önüne konuyor, şubeler arasında sürgün yaşıyor. Çalıştığımız şirketler, markalar milyonlarca, milyarlarca para kazanırken, Fastfood işçileri olarak bizler açlık sınırına yakın ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örgütlenmek isteyen, sendikalaşmak isteyen işçi kardeşlerimiz  hemen işten atılıyor.

Bizler Fastfood çalışanları olarak artık yapılan baskılara, düşük ücrete ve insanlık dışı çalışma koşullarına hayır diyoruz. Örgütleneceğiz, haklarımızı alacağız.

"BİZ ÇALIŞIYORUZ, BİZ ÜRETİYORUZ, PATRONLAR ZENGİNLEŞİYOR"

Ücretlerimiz zamlar karşısında kar gibi eriyor. Asgari ücrete gelen artış elimize geçmeden uçup gitti. Doğal Gaz, Elektrik, Ulaşım, Yakıt, Gıda ürünlerine gelen zamlarla geçinmek adeta mucize oldu. Kiralarımızı ödeyemiyoruz, borçtan kurtulamıyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, patronlar zenginleşiyor.

TAB Gıda yeni yatırımlar yapıyor, yeni şubeler açıyor, karına kar katıyor. Artık kazançlardan payımızı istiyoruz. İnsanca geçinmek, insanca yaşamak, insanca ücret almak istiyoruz. Yıllık izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Fazla çalışmanın karşılığı olan mesai ücretlerimizi almak istiyoruz. Kölece çalışmak istemiyoruz. Çalışan işçiler olarak işyerinde karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyoruz.

Fastfood işçisi olarak bizler yarış atı değiliz, performans uygulaması ile bizleri yarıştırmayın. Rekabet değil, insanca çalışmak istiyoruz. Çalışırken hak gasplarına uğramak ve haklarımızın yenilmesini istemiyoruz. Alın terimizin, emeğimizin karşılığı tam verilsin.

Çalışırken endişesiz, güven içinde ve gelecek kaygısı duymadan çalışmak istiyoruz. Bir kez daha tüm TAB Gıda ( Fastfood)  çalışanı işçiler olarak gücümüzü birleştirelim, insan gibi çalışalım, insan gibi yaşayalım, insan gibi ücret alalım diyoruz. Tüm işçileri örgütlenmeye ve hak almaya çağırıyoruz."

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK/Dev Turizm-İş Yöneticisi Turgay Özdemir birer konuşma yaptı.

direniş (4)direniş (1)direniş (3)