Fransız medyasında çıkan haberlere göre, İsrail merkezli NSO Group adlı şirketin ürettiği "Pegasus" isimli casus yazılımı kullanan Fas, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hükümet üyelerinin telefonlarını dinleme girişiminde bulundu. Buna göre, Macron'un 2017'den bu yana  genelde gazetecilerle iletişimde kullandığı telefonlardan biri Pegasus aracılığıyla izlemeye alındı. Haberlerde, bu yolla Macron'un yanı sıra eski Başbakan Edouard Philippe, bazı hükümet üyeleri ve gazetecilerin de yer aldığı 100'den fazla kişinin telefonuna sızma girişiminde bulunuldu.

BAŞSAVCI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Söz konusu 100 kişinin dinleme listesine alındığı biliniyor, ancak dinlenip dinlenmedikleri teknik olarak tespit edilemiyor. Dinleme listesinde bulunan Mediapart haber sitesinin sahibi Edwy Plenel ve gazeteci Lenaig Bredoux'un başvurusu üzerine Paris Başsavcısı Remy Heitz soruşturma başlattı. Öte yandan, dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous da Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un söz konusu telefon numarasını sosyal medya hesabından paylaştı.

pegasus

CASUS YAZILIMI PEGASUS NEDİR?

Pegasus'un bir telefonu "gözetleme" cihazına dönüştürebildiği ve bu yolla kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişim sağlandığı öne sürülüyor. İngiliz gazetesi Guardian'ın 17 medya kuruluşu ile işbirliği halinde yürüttüğü araştırmada, NSO Group'a ait casus yazılımı Pegasus'un küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Aralarında Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de olduğu en az 10 hükümetin NSO Group'un müşterisi olduğu da belirtilmişti. Casus yazılımın özellikle aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı öne sürülmüştü. NSO Group ise hakkındaki tüm suçlamaları reddetmişti.