Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanlığı Bütçesinin görüşmeleri esnasında hekimlerin para için yurt dışına gittiğini ifade eden hareketine tepkiler sürüyor.

Konuya dair açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz “Sayın Bakanın gösterdiği  gibi hekimler para için bu ülkeyi terk etmiyor. Hekimler ve sağlık emekçileri güvenli çalışma ortamları yaratılmadığı için, sağlık sistemini enkaz altında bırakıldığı için bu ülkeyi terk ediyorlar" ifadelerini kullandı.

İçöz şöyle devam etti:

Sayın bakan ve bürokratları görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği için gidiyorlar. Yeterli sağlık gücü istihdam etmediğiniz, sağlık bütçesini kamusal sağlık hizmetlerine, halkın sağlığına değil de sermayenin ihtiyacına göre planlama yaparak sermayeye akıttığınız için gidiyorlar. Bu ülkenin hekiminin, hemşiresinin onurunu, saygınlığını korumanız gereken yerde yaptığınız bu para sayma işareti bizleri rencide etmiştir. Pandemide ve depremde yöneticileriniz makam odalarında saklanırken yoğun bakımlarda koruyucu ekipman eksikliğine rağmen canla, başla çalışanları para sevenler olarak itham edişiniz asla unutulmayacaktır. Bu tutumda olan ve sağlık emekçilerini “paragöz” olarak gören bir kişi artık Sağlık Bakanlığı koltuğunu işgal etmemelidir.

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Koca, dünkü bütçe görüşmeleri sırasında ‘zannedilen kadar hekim göçü olmadığını’ savundu ve göç edenlerle ilgili olarak da “Bizden dolayı değil” diyerek eliyle ‘para için gittiler’ anlamına gelen hareket yapmıştı.

Koca’nın bu davranışına tepki gösteren Türk Tabipleri Birliği (TTB), sosyal medyadan paylaşım yaparak “Sağlıkta şiddetin ve hekim intiharlarının tırmandığı, umutsuzluğun ve geleceksizliğin derinleştiği, fakültelerde tıp kitaplarının yerini yabancı dil kitaplarının aldığı ülkemizde hekimlerin neden göç ettiğine ilişkin Sağlık Bakanı’nın “analizi”… UTANIYORUZ!” ifadelerini kullanmıştı.