EKONOMİ

Euro, dolara karşı 20 yılın en düşük seviyesinde

Avrupa Birliği'nin ortak para birimi euro, resesyon endişelerinin Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artış beklentilerini azaltmasıyla dolara karşı son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Abone Ol

1,03 dolarla 2002 Aralık'tan beri en düşük seviyesine gerileyen euro'nun düşüşünde pek çok neden etkili oldu. Euro bu sene rekor enflasyonun hane halkı ve firmalara baskı yapması, Ukrayna'daki savaş nedeniyle AMB'nin Fed kadar hızlı harekete geçememesi gibi nedenlerle dolara karşı yüzde 8'in üzerinde değer kaybetti.

EŞİTLENEBİLİRLER

ABD ve Avrupa merkez bankalarının politika faizi oranları ile ekonomik büyüme arasındaki fark doların güçlenmesine neden oluyor. Uzmanlar, FED'in faiz artırımıyla dolar ve euro'nun eşitlenmesini bekliyor.

ABD Merkez Bankası'nın 2022 Mayıs'ta faiz artırması ve haziran toplantısında da 28 yıldır yapmadığını yapıp 0,75 puan faiz artırımına gitmesi beklentisi, doları tüm gelişen ülke para birimleri güçlendirdi.

Son birkaç aydır dolar karşısında güç kaybeden euro, 1,03 dolara kadar düştü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde euro-dolar paritesi 1,1 civarındaydı. Euro ve dolar kuru arasındaki eşitlik en son 20 yıl önce sağlanmıştı.