Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ülkesinin Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan ülkeler grubunun BRICS'e davet edilmesi kararını memnuniyetle karşıladı.

Başbakan Ahmed, yaptığı açıklamada, BRICS liderlerinin, ülkesini 1 Ocak 2024 itibarıyla BRICS'e üye olarak kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Ahmed, "BRICS liderlerinin bugün bu gruba katılımımızı onaylaması Etiyopya için harika bir an." ifadesini kullandı.

Öte yandan Ahmed, Etiyopya'nın kapsayıcı ve müreffeh bir küresel düzen için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.

- BRICS, 6 yeni ülkeyi üyeliğe davet etti

Güney Afrika Cumhuriyeti, 22-24 Ağustos'ta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üyesi olduğu BRICS ülkeler grubunun 15’inci zirvesine ev sahipliği yapıyor.

BRICS ülkeleri, zirve kapsamında bugün topluluğa yeni üye alımları konusunda anlaşmaya varmıştı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, bu kapsamda Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya'nın BRICS üyeliğine davet edildiğini açıklamıştı.

Ramaphosa, topluluğa davet edilen ülkelerin tam üyeliklerinin 1 Ocak 2024'ten itibaren başlayacağını duyurmuştu.

Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde alınan bu kararla BRICS'e üye ülke sayısı, yeni yıl itibarıyla 11'e yükselecek.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeler topluluğu, 2030 yılına kadar küresel hasılanın yarısından fazlasını elinde tutması beklenen bir platform olma özelliği taşıyor. (AA)