İlk açıklama 12.30’da Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp fakültesi Mermer Salon önünde gerçekleşti. SES Şube Eş Başkanı Dr. Birtürk Özkavak yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

EMEKÇİLER BİR KEZ DAHA AÇLIĞA YOKSULLUĞA MAHKÛM EDİLMİŞTİR

“TÜİK in marifetli hesaplamaları ve yandaş sendikalar eliyle memur ve memur emeklileri hayal kırıklığına uğratıldı.

Her gün başta temel tüketim mallarına çok büyük oranda zam gelirken, doğalgazdan elektriğe suya ekmeğe zam gelirken bizim maaşlarımıza %30 artışlar verilmesini anlamak ve kabul etmek mümkün değildir. Üstelik her birimiz gerçek enflasyon rakamlarının %200’lere dayandığını biliyoruz.

Bütün bunların yanında daha bir kaç gün önce halktan alınacak vergi ve cezalara yüzde %122 zam yapıldı; asgari ücrete %54 zam verildi. Adaletsizlik eşitsizlik her yerde ayyuka çıkmış durumdadır. Ülkemiz insanlarının çok büyük bir kısmı açlığa ve yoksulluğa mahkûm edilmektedir.

Öte yandan iktidarın büyük desteği ile yetkili olan sendikanın gerçek yüzünü bu süreçte bir kez daha gördük. % 25 açıklandığında alkıştan elleri yorulan memur sen başkanı bu haliyle tarihe trajikomik bir fotoğraf bırakmıştır. Kuşkusuz bu unutulmayacaktır. Sırtını iktidara dayayan, tüm işlevi kamu emekçilerinin mücadelesini bastırmak, ehlileştirmek olan, iktidarın ideolojik aparatçığı, yalvaran, el açan Memur Sen, emekçilerin yoksullaşmasının iktidarla birlikte suç ortağıdır.

SES olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle tüm yurtta alanlardayız. 

photo_5890948577822358982_y

BİZ NE İSTİYORUZ?

• Öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalıdır.

• Kamu emekçisinin emekliliğe yansıyan temel geliri yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır. Temel ücret üzerine kıdem yılı, eğitim durumu, yapılan işin riski ve niteliği gibi kriterler ile giydirilmiş ücretler belirlenmelidir.

• Kamuda çalışma güvenceli ve kadrolu olarak yapılmalıdır. Aynı işi yapanların eşit ücret alması sağlanmalıdır.

• Vergi dilimi soygununa son verilmeli; %10 ile sabitlenmelidir.”

photo_5890948577822358983_y

İkinci açıklama CHP Eskişehir İl Örgütü tarafından 14.30’da Hamamyolu Yediler Parkında gerçekleşti. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin de destek verdiği etkinlikte CHP İl Başkanı Recep Taşel basına ve halka yönelik açıklamalarda bulundu. Taşel’in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

ÇALIŞANLARIMIZDAN VE EMEKLİLERİMİZDEN ÇALINAN HER BİR KURUŞU YERİNE KOYACAĞIZ

“Saray rejimi son haftalarda sürekli “Enflasyon un belini kırdıklarından” bahsediyor. Ama gelin görün ki kırılan enflasyonun beli değil emeklilerimizin ve memurlarımızın hayalleri oldu.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu “Siz sadaka mı veriyorsunuz, bu yetmez, bu rezil artışın hesabını vereceksiniz” diye tepki gösterince Saray 4 Ocak Çarşamba günü artış oranını yüzde 30‘a yükseltmek zorunda kaldı.

Saray, aparatı haline getirdiği TÜİK’i de kullanarak adım adım tüm ücretleri asgari ücret seviyesine getirmiştir. Saray düzeni tüm toplumu yoksullukta buluşturmaktadır. 2015 yılında ortalama memur aylığı asgari ücretin 2,44 katı iken 2023 yılı için ortalama memur aylığı yüzde 30 zamla asgari ücretin 1,43 katına kadar gerilemiştir.

Öyle ağır bir tablo söz konusu ki, Türkiye’de 13,9 milyon emekli, dul ve yetimin 8 milyonuna yakını asgari ücretin altında aylık almaktadır. SGK‘nın son verilerine göre ülkemizde 4 milyon 84 bin dul, yetim aylığı alan vatandaşımız bulunuyor. Dul ve yetimlerimizin kimisi aylık 800 TL ile kimisi 1000 ile kimisi ise 1500 TL ile geçinmek zorunda bırakılmaktadır.

İşte bu sefalet düzeninde Erdoğan utanmadan en düşük emekli aylığının 5500 TL olacağını açıkladı. 5500 TL ile bir ayda kim geçinebilir? Hiç kimse!

photo_5890948577822358981_y