Haber: Nurettin Aldemir

Eskişehir'de 2021 yılında 1'incisi düzenlenen Onur Yürüyüşü'ne katılan ve polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan 2'si çocuk 16 LGBTİ+ aktivisti hakkında, "2911 Sayılı Kanuna muhalefet" gerekçesiyle dava açıldı.

Eskişehir 8. Asliye Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi açıklama yapan LGBTİ+lar, "LGBTİ+fobik devletin bir gecede çıkarıp kamuoyuna duyurmadığı bu yasağı tanımadık, tanımıyoruz. Bizlerin hayatını yok sayanlara karşı mücadelemiz sürecek" dedi.

"VALİLİK KARARINI GÖZALTINDA ÖĞRENDİK"

Basın açıklamasında, Valilik yasak kararını gözaltına alındıktan sonra öğrendiklerini de aktaran LGBTİ+lar, şunları kaydetti:

"Bizler 30 Haziran'da Eskişehir'de gerçekleştirdiğimiz ilk Onur Yürüyüşü'nde gözaltına alınan lubunyalarız. Valiliğin bir gece yarısı yürüyüşümüzü yasaklamış olduğunu, gözaltına alındığımızda Eskişehir Emniyeti'nde görmüş olduk. Valilik sitesinde duyurulması gereken ama tenezzül edilmeyip halka duyurulmayan bir yasaklama sebebiyle gözaltına alındığımız söyleniyor.

onuryürüyüsü (2)

"YAŞAMA HAKKIMIZI VE ONURUMUZ HER KOŞULDA SAVUNACAĞIZ"

En haklı günümüzde sokakta olmak istediğimiz için okullarımızdan uzaklaştırma aldık, KYK yurtlarından atıldık, burslarımız kesildi, son olarak da hakkımızda dava açıldı. Şimdi erkek yargı, heteronormativ yasalar en temel hakkımız olan eylem hakkımızı gasp edip bizi yargılamak istiyor. Biz LGBTİ+'lar yaşama hakkımızı, onurumuzu, sokaklarda görünürlüğümüzü her koşulda savunacağız. 

LGBTİ+fobik devletin bir gecede çıkarıp kamuoyuna duyurmadığı bu yasağı tanımadık, tanımıyoruz. Bizlerin hayatını yok sayanlara karşı mücadelemiz sürecek. Bizim her yürüyüşümüz onur yürüyüşü. Bu daha başlangıç. Her Haziran'da Eskişehir'de ve tüm dünyada sokaklarda LGBTİ+'lar yok sayılan yaşamları için, onurları için , eşitlik ve özgürlük için yürüyecek. Bugün bizimle olan bütün avukatlara, LGBTİ+'lara dayanışma için çok teşekkür ederiz. İyi ki varız. Yaşasın lubunya dayanışması. Eşit özgür onurlu yaşayacağız."

"AYRIMCI BİR KARAR"

Duruşmada kimlik tespitlerinin ardından, ifadeler alınmaya başladı.

LGBTİ+ların avukatı, kararın ayrımcı olduğuna dikkat çekerek, "Valilik LGBTİ+lar için yasaklama kararı vermiş. Genel bir karar değil, bir gruba özel bir karar" dedi.

Hakim ise, "Savunmaları sonrası söz vereceğim" dedi. Valilik kararının yayınlanmış bir karar olmadığı da kaydedildi.

26 NİSAN'A ERTELENDİ

Avukat savunmalarının tamamlanmasının ardından karar açıklandı. Savcı görüntülerin istenmesini talep ederken, avukatlar yargılanan herkesin orada, civarda olduğunu belirtti ve "Bu nedenle gerek yok" dedi.

Sanıkların fotoğraflarının alınıp, görüntü kayıtları ile karşılaştırılmasına karar verildi. Bir sonraki duruşma ise 26 Nisan saat 11.30'a ertelendi.