Kanadalı Anagold Madencik'in Erzincan İliç'te işlettiği, siyanür borusunun patlamasıyla da gündeme gelen altın madeninde devasa topak kayması oluştu. Madenciler, toprak altında kaldı. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, toprak altında kalan işçiler olduğunu söyledi. AFAD, dokuz ilden ekip yönlendirdi.

Vali Aydoğdu, “Dışarıda yığınlanan toprağın kayması sonucu, göçük altında kalan çalışanlarımızın ihbarını aldık. Çevre il ve ilçelerden ekiplerle hepberaber İliç’teyiz. Göçük altında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bu sonuçlanınca kamuoyunu bilgilendireceğiz.” dedi. Bağımsız-Maden-İş devasa bir göçük olduğunu söyledi.

ÇEVRE BAKANLIĞI ZEHİR AKTIĞINI KABUL ETTİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akan topraktaki malzemenin engellenmesi için Sabırlı Deresi'nin Fırat'a akan kısmındaki kapakların kapatıldığını açıkladı. Bakanlığın açıklaması şöyle:

Screenshot 2024 02 13 At 19 31 55 (1) X'te T.c. Çevre Şehircilik Ve İklim Dğş. Bakanlığı Geçmiş Olsun #Erzincan Https T.co Ej3Wyanegs X

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Erzincan Valiliği de, maden sahasındaki toprak kaymasıyla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurdu

"MURAT KURUM'UN ONAYI İLE MADEN GENİŞLETİLDİ"

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, AKP'li İBB Başkanı adayı Murat Kurum'un Çevre Bakanlığı döneminde Anagold'un maden faaliyetinin genişletmesi için ona verdiğini söyledi.

"SIZMA YOK"

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, siyanürlü toprağın Fırat Nehri'ne sızmadığınıs söyledi. Aydoğdu, "Herhangi bir sızma söz konusu değil. Olsa açıklarız. Fırat Nehri'ne sızıntı yok. Toprak kayması dışında problem yok" dedi.

YERLİKAYA: DOKUZ İŞÇİYE ULAŞAMIYORUZ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dokuz işçiye ulaşamadıklarını açıkladı. Yerlikaya, "667 çalışandan dokuzu eksik, 400 personelle arama çalışması başlatıldı" dedi.

SARIGÜL: İNŞALLAH BAKANIN SÖYLEDİĞİ DOĞRU OLUR

Halk TV'ye bağlanan CHP Erzincan Vekili Mustafa Sarıgül, "İnşallah bakanımızın söylediği doğru olur. Burada beş binin üzerinde personel var. Temennimiz sayının artmaması konusunda" ifadelerini kullandı.

KOCA: ALLAH BU VE BENZERİ TÜM AFETLERDEN KORUSUN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, X hesabından facia hakkında şunları söyledi:

"Erzincan İliç’te bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması olayı sebebiyle 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmeti için görev başındayız. Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun."

"UTANMAZLIĞIN AÇIKLAMASI"

Toprak kaymasının yaşandığı maden sahasının işletmecisi Anagold şirketi, olaya ilişkin bir açıklama yaptı. Sözcü TV'ye katılan, madene karşı hukuki mücadele başlatan İsmail Hakkı Atal da, Anagold'un açıklamasına isyan etti. Atal, açıklamanın 'utanmazlık' olduğunu söyledi. Kanadalı şirketin açıklaması şöyle.

“Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denilen açıklamada, “Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.”

CHP'DEN HEYET

CHP Lideri Özgür Özel,  maden faciasını kaygıyla ve dehşetle takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti.  Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir."

SİYANÜR SIZMIŞTI!

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür bu fay hattında 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini söylemişti.

Maden siyanür sızdırma şikayetiyle de gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı firmaya 16,4 milyon lira ceza kesmiş, maden çalışmaları durdurulmuştu. Sonrasında Çöpler Anagold ‘gerekli iyileştirmeyi yaptığını’ savunarak yeniden faaliyete başlamak için bakanlıktan onay aldığını duyurmuştu.

Screenshot 2024 02 13 At 16 24 21 (1) X'te Bağımsız Maden İş Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’e Ait Altın Madeninde Büyük Bir Göçük Meydana Geldi. Bütün Madencilere Geçmiş Olsun Dileklerimizi Iletiyoruz. Tek Bir[...]

SABIRLI DERESİ'NİN MENFEZ KAPAKLARI KAPATILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan İliç'te maden ocağında meydana gelen toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapattırıldığını bildirdi.

Arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda devam ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

KURTARMA ÇALIŞMALARINA ASKER DESTEĞİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3'üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini bildirdi.

MSB'den yapılan açıklamada, "3'üncü Ordu Komutanlığımız, toprak kayması meydana gelen Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlıyor. Erzincan Valiliğinin talebi üzerine, 3'üncü Ordu İstihkam Savaş Taburu, devletimizin ilgili kurum ve kuruluşları ile koordineli olarak haber alınamayan işçi kardeşlerimizi kurtarma çalışmaları yürütüyor." ifadelerine yer verildi.

Erzincan 3. Ordu

"SORUŞTURMAYA MURAT KURUM'DAN VE KENDİNİZDEN BAŞLYIN!"

CHP Adalet Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde gerçekleşen toprak kayması hakkında açıklamalarda bulundu.

Gökçen şunları söyledi;  "Bu facianın sorumluluğu yalnızca göstermelik olarak bazı kişilere ait olarak anlatılamayacak. Her aşamada duyulmayan bütün uyarıların, bütün haykırışların, bütün haklı kaygıların siyasi ve insani sorumluluğu da omuzlarınızdadır. Bugün soruşturma başlattıklarını ve sorumluları bulacaklarını söyleyen Yılmaz Tunç’a sesleniyorum. Siz o soruşturmaya önce Murat Kurum’dan ve kendinizden başlayın"