AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın Temmuz ayında 130 haber hakkında çıkarttığı “erişim engeli” haberinin ardından, Ağustos ayında da 48 habere erişim engeli getirilmesine neden olmuş, ayrıca bianet’i “Erdoğan'ın eski avukatı istedi, 130 habere erişim engellendi” haberi ile bianet Yayın Yönetmeni Nazan Özcan’a dava açılmasını içeren haberlere de “erişim engeli” getirilmişti. 17 Ağustos günü bu gelişmeleri “48 habere erişim engeli, erişim engeli haberine de erişim engeli” başlıklı haberle duyuran dokuz8HABER’e de "aynı gerekçelerle" erişim engeli geldi.

ERİŞİM ENGELİ HABERİNE ERİŞİM ENGELİ

Bu arada, yine avukat İnal’ın şikayeti üzerine Kısa Dalga’nın “Mafyanın ‘yol kesme’ tutanakları ve devletin derin sessizliği” başlıklı haberine getirilen erişim engeline dair haber de “erişim engeli”ne takıldı. dokuz8HABER’in konuyla ilgili haberi hakkında da İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “erişim engellemesi” kararı verildi. Kısa Dalga yazarı Ersan Atar hakkında 20 Haziran 2022’de savcılık belgelerine dayanarak yazdığı haber nedeniyle soruşturma açılmıştı.

BİNLERCE HABER SANSÜRE UĞRUYOR

İfade Özgürlüğü Derneği’nin Fahrenheit 5651: Sansürün Yakıcı Etkisi başlığıyla açıkladığı rapora göre 2020’de 236 sulh ceza hakimliği tarafından verilen 819 farklı kararla erişime engellenen 5 bin 645 haber adresi var. Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), 36 haber mecrasının tarandığı “Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması” başlıklı araştırmasına göre ise, Ekim 2020-Ekim 2021 tarihleri arasında verilen 1197 adet içerik kaldırma kararının ezici çoğunu “yolsuzluk ve usulsüzlük”, “görevin kötüye kullanılması” haberleri oluşturuyor. Erişim engeli ve içerik kaldırma kararı aldıranların çoğunluğunu da iş insanları ve bürokratlar oluşturuyor.