Haber: Fatoş Erdoğan

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklanmasına dair Dokuz8haber'e konuşan İnsan Hakları Deneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Şebnem Korur Fincancı'nın insan hakları savunucusu ve adli tıp uzmanı olarak yıllardır işkenceye karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Keskin, Şebnem Korur Fincancı'nın Çapa Adli Tıp Anabilim Dalı'nın başındayken şiddete uğrayan özellikle cinsel işkenceye uğrayan kadınların mağduriyetlerin belgelenmesinde çok önemli rol oynadığının altını çizdi.

Keskin, Fincancı'nın uluslararası düzeyde çok önemli bir adli tıp hekimi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şebnem'in tutuklanması Türkiye'nin hem iç hukukuna aykırı hem de altına imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı.

Her şeyden önce Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafı Bu sözleşmenin 9 ve 10'uncu maddeleri ifade özgürlüğünü düzenliyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye'yi defalarca ifade özgürlüğü nedeniyle mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu mahkûmiyetlerde kullandığı, herkesin bildiği belirleyici bir cümle var; 'şok edici de olsa düşünceler,  ifade özgürlüğü engellenemez' Şebnem Korur Fincancı'nın konuşmasında şok edici bir cümle yoktu.  Bir kimyasal silah kullanım iddiası vardı ve bunun araştırılması gerekir dedi, şüphelerim var araştırılsın  dediği için tutuklandı. Bu akıl dışı bir şey demokrasi ile yönetilen ülkelerde Bu tür iddialar olduğunda hemen savcılıklar soruşturma başlatır. Şebnem'in tutuklanmasın da kendine muhalif diyen kesimlerinde suskunluğu, hatta neredeyse destekler tarzda ifadeleri de etkili oldu. Şebnem çıkacak çok kısa sürede aramıza dönecek."