Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yasama yılının başlangıcıyla eş zamanlı olarak 'yeni Anayasa' çağrısını gündemde tutmasının arka planında, cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oy kuralını değiştirme isteği olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre, "Erdoğan Anayasa değişikliği sayesinde dördüncü kez de seçilmek istiyor."

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği gelişmiş demokrasilerde iki turlu seçim yoluyla yüzde 50+1 oy alma şartı aranırken, Erdoğan'ın ve AKP'nin hem oy oranlarındaki düşüşten hem de MHP ile ittifaktan rahatsız oldukları için 40+1 formülünü düşündüğü ileri sürülüyor. Söz konusu iddia, hem Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'in, hem de BirGün yazarı Nurcan Gökdemir'in köşesinde yer aldı.

"ERDOĞAN'IN ANAYASA İÇİN SADECE İKİ ŞARTI VAR"

Zeyrek, pazartesi günü yayımlanan 'Yeni Anayasa ne için' başlıklı yazısının ardından iktidara yakın bir ismin kendisini aradığını yazdı. Buna göre söz konusu kişi, Erdoğan'ın yeni anayasa konusunda sadece iki şeyi şart koştuğunu anlattı:

"Aktardığına göre, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya gelmiş. O toplantıya katılan hukukçulardan biri de kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa konusunda iki isteği olduğunu anlatmış. Güya Cumhurbaşkanı Erdoğan ekibine “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” demiş.

'MHP BOYUNDURUĞUNDAN KURTULMAK İSTEYENLER VAR'

BirGün yazarı Nurcan Gökdemir ise, "Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği konuşuluyor. Kulislerde AKP’nin 50+1’den pişman olduğu, yeni yöntemler aradığı konuşuluyor" ifadelerini kullandı.