Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ikili görüşme öncesi ortak basın toplantısı düzenledi. 

İsrail-Filistin savaşına ilişkin konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

"7 Ekim'den sonraki süreç hiç konuşulmuyor. 13 binden fazla Filistinli öldürüldü, neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Yatıp kalkıp Hamas diyorlar. Hamas'ın silahlı gücüyle İsrail mukayese edilebilir mi? İsrail'in nükleer silahı olmasına rağmen var demez çünkü yalanı çok iyi kullanırlar. Hamas'a mali destek veriliyor mu? Öyle bir şey de yok. Bu yokluklar içinde ibadethaneler vuruluyor. Tevrat'ta çocukların öldürülmesi yoktur. Bunlar karşısında elimiz kolumuz bağlı mı duracağız?

'ANTİSEMİTİZME TAVIR KOYAN İLK LİDERİM'

Bunun tarihe hesabını veremeyiz. Bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz 'holokost' cenderesinden geçmedik. Başbakanlığım döneminde ben ilk defa antisemitizm noktasında tavır koymuş bir liderim. Dünyada hiçbir başbakan bu tavrı koymamıştı ama ben koydum ta o zaman... Bundan dolayı da kimseye borcumuz yok. Türkiye olarak amacımız İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana barış ve huzur içerisinde var olacakları ortamı yaratmaktır."

SCHOLZ: 'İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR'

 Scholz ise, "İki devletli çözüm önerimizdir, İsrail devletinin varlığı olmazsa olmazımızdır" dedi. 

İsrail'in saldırılarının sorulması üzerine Scholz, Hamas liderliğinde 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırıların oldukça vahşi olduğunu ve İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu belirtirken sivil can kayıpları konusunda hassas olduklarını ve bunları en aza indirmek için çalıştıklarını söyledi.

'BİZİ TEHDİT ETMEYİN'

"İsrail’e neden soykırımcı diyorsunuz? NATO'daki ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas’ı nasıl kurtuluş hareketi olarak görebiliyorsunuz? Türk-Alman ilişkilerini tehlikeye atmıyor musunuz? Türkiye’nin Eurofighter talebini Almanya kabul edecek mi?" diye soran Alman gazeteciye, Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Türkiye NATO’da sıradan bir ülke değil ilk 5’in içindedir. Diyorsun ki yüzlerce, ben sana yüzlerce demiyorum binlerce Filistinliyi İsrail öldürdü mü? Öldürdü. Hastaneleri, camileri, kiliseleri vuruyor mu vuruyor. Ben bir müslüman olarak bundan rahatsızım. Peki sen bir hristiyan olarak rahatsız olmuyor musun? Bunlara karşı neden tavır koymuyorsunuz? Almanya Eurofighter’ı verir veya vermez, dünyada savaş uçağı üreten tek ülke Almanya mı? Bizi bununla tehdit etmeyin. Thank you."