AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, G-20 zirvesinin gerçekleştiği Roma’da bir araya geldi. ABD Başkanı Biden, basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, G20 zirvesinin ikinci gününde (31 Ekim 2021) İtalya'nın başkenti Roma'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

"İYİ BİR GÖRÜŞME YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Görüşme öncesi fotoğraf çekimi sırasında ABD'li bir gazetecinin"Türkiye'ye F-16'ları vermeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, ABD Başkanı Biden, "İyi bir görüşme yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi. Basına kapalı görüşmede, iki ülkenin dışişleri bakanları Anthony Blinken ve Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Görüşme 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşme ardından ortak basın açıklaması yapılmadı.

BİDEN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULADI

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın Roma'daki görüşmesi hakkında yazılı açıklama yaptı. Beyaz Saray, "Biden savunma ortaklığını ve Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini teyit etti ancak Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri almasına dair ABD'nin endişelerini de not etti. Biden aynı zamanda, güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı" ifadelerini kullandı.

FAHRETTİN ALTUN TWEET ATTI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız, G20 gibi önemli platformlarda küresel sorunlara çözüm üretmeye devam etmekte, dünyamızın sorunlarının üstesinden gelmek için gelişmiş ekonomiler ile az gelişmiş ülkeler arasındaki iş birliğinin öneminin altını çizmektedir" ifadelerini kullandı. İletişim Başkanı Altun, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 Liderler Zirvesi'nin ilk gününde, küresel zorlukları ele almak için dünya liderleriyle yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini, devam eden salgına bağlı küresel sorunların üstesinden gelmek için Türkiye'nin diğer ülkelerle birlikte çalışma taahhüdünü yinelediğini bildirdi.