15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası sağlanan "Yenikapı Mutabakatı" bu yılki adli yıl açılışı kapsamında yaşanan tartışmalarla sarsıntıya uğradı. Ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan açılışa gitmedi. Açılışın yapıldığı salona giriş yapan Erdoğan'ın hakim ve savcılar tarafından ayakta alkışlanarak karşılanması tartışmaları daha da büyüttü.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapıldığı için katılmadığı Adli yıl açılış töreninde yargıçların önemli bir bölümünün Erdoğan'ı ayakta alkışlayarak karşılamasını ve Erdoğan'ın siyasi bir konuşma yapmasını sert sözlerle eleştirdi.
Erdoğan'ı ayakta alkışlayan yargıçlar tartışma yarattı
Cumhurbaşkanı Erdoğan törenin yapılacağı salona girerken salonda bulunan hakim ve savcıların büyük bölümünün ayağa kalkması dikkat çekti. Törene Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Törene CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise katılmadı. Kılıçdaroğlu, adli yıl açılışına dair ''Yürütmenin başı olan cumhurbaşkanının sarayında adli yıl açılışı olmaz'' diyerek gelen teklifi reddetmişti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise yargı bağımsızlığına gölge düşüreceği düşüncesiyle törene katılmadı.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit: "FETÖ üyeleri adil ve bağımsız şekilde yargılanacak''
Törende ilk konuşmayı yapan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, darbe girişimi sürecinde 'Batılı dostlarının' kendilerine yeterince destek olmadığı vurgusunda bulundu. Cirit, ''FETÖ terör örgütü üyeleri de adil ve bağımsızlık mahkemelerce adil ve bağımsız bir şekilde yargılanacaklardır. Suçları sabit görülenlerin en ağır cezaları alacakları da muhakkaktır'' dedi. Cirit, yargıda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda Yargıtay'ın da görüşlerine başvurulması gerektiğini ifade etti.
'Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Törenin burada olması yargı bağımsızlığını güçlendirir''
Cirit'in ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sarayda yapılan törene yapılan eleştiriler cevap verdi. Erdoğan, ''Millet adına görev yapan yargının, milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması, yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir'' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 7 Ağustos'ta Yenikapı da yapılan mitinge değinerek açılışa gelmeyen Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. Erdoğan, ''7 Ağustos'ta yakalanan Yenikapı'da ruhuna uygun davranmaya davet ediyorum'' dedi. Erdoğan, ''Bundan sonra bizim çok daha farklı çalışmamız lazım. Hiçbirimizin ülkemizin ve milletimizin çıkarları, ihtiyaçları dışında bir kritere göre hareket etme hakkı yoktur. 15 Temmuz'dan öncesi başkadır, sonrası bir başkadır. Öyle olmak zorundadır. Şahsım dahil, kendini siyasi veya bürokratik hırsa kaptıranlara tavsiyem; böyle anlarda hemen açıp 15 Temmuz şehitlerinin listesine bakmalarıdır'' dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu: ''Tam bir yüz karası bu toplantı''
Adli açılış sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Herkesin Yenikapı ruhuna saygı duyması lazım. Birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var mı, var. Ama devletin kurumlarını hiç kimse kendi arka bahçesi haline getirmemeli. Devletin kurumlarını arka bahçenize dönüştürürseniz Türkiye’de birliği beraberliği sağlayamazsınız. Başta yargıya, kendi görevinizi biliniz. Adaleti başkalarına teslim etmeyiniz. Adalet çok soylu bir kavramdır. Mülkün, devletin temelidir. Adalet bir kutup yıldızı gibidir, sabit yerinde durur, bütün kainat onun etrafında döner. Bütün cumhurbaşkanları, genel başkanlar, STK’lar, vatandaşlar, kainat o adaletin etrafında döner'' vurgusunda bulundu. Adli yıl açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşma yapmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, ''Adli Yıl’ı açıyorsunuz, bir de kalkıp konuşma yapıyorsunuz. Siyasi bir konuşma. Ne demek bu, 'Sevgili hakimler, siz bu yönde karar verin' Tam bir yüzkarası bu toplantı'' diyerek tepki gösterdi. Yenikapı mitinginde 12 maddelik bildiri okuduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bu bildiride ''Askeriyede, ibadethanede ve adliyede siyaset olmasın demiştim''  dedi. Adli Yıl Açılışında yaşanan gelişmelerin siyasette tartışmalara neden olmaya devam edeceği öngörülüyor. dokuz8HABER