Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya'da konuştu. Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"(Beyoğlu'ndaki terör saldırısı) DEAŞ'la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır.

"Tüm dost ve müttefiklerimizin, Türkiye'nin haklı mücadelesine samimi desteğini bekliyoruz. Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar, kimin arkasına saklanırsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır. Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını tekrar çizmek istiyorum.

Değerli arkadaşlar G-20'nin bu seneki teması birlikte daha güçlü toparlanmaydı. Sene boyunca çok sayıda teknik düzeyde çalışma gerçekleştirildi. Türkiye olarak görüşlerimizi paylaştık, zirve gündemine katkıda bulunduk. Son gelişmeleri değerlendirdik. Dünyamız son 3 yıldır salgınla başlayıp sıcak çatışmalarla çetrefilleşen sancılı bir dönemden geçiyor.

Aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının tüm ekonomileri zorladığı görülüyor. Pek çok bölgede 60 yılın zirvesine ulaşan enflasyon rakamları karşılaşılan sıkıntıların büyüklüğünü gösteriyor. Alışılageldik usullerle enflasyonu düşürme formülünün henüz isteneni veremediğini görüyoruz.

Küresel ekonomiyle ilgili giderek artan resosyon tartışmaları bizi bekleyen tehlikelere işaret ediyor. Bir çıkış yolu bulunamazsa mevcut durumun kötüleşeceğini gösteriyor. Bu kriz tüm ülkelerin krizidir ancak küresel ekonomideki kötüleşmenin en şiddetli vurduğu yerler Afrika ve Asya'daki kırılgan devletlerdir.

Somali'den Yemen'e uzanan geniş bir bölgede milyonlarca insan kıtlık tehdidiyle karşı karşıyadır. Ekonomik kriz Afrika ve Asya kökenleri göçmenlere karşı nefret söylemlerini de artırmıştır. İslam ve yabancı düşmanlığıyla mücadelede daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ekonomik göstergeler şayet bir çıkış yolu bulamazsa mevcut durumun kötüleşeceğini gösteriyor.

Türkiye tüm insanlığın huzurunu ve barışını etkileyen bu sınamalar karşısında üzerine düşeni yerine getirmenin çabasındadır. 

Rus makamdaşınıza herhangi bir şekilde temasınız oldu mu tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve süresinin uzatılması konusunda?

Devam ediyor devam edeceği kanaatindeyim döner dönmez yine başta sayın putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer biz bu konuda kararlı olduğumuzu hep söyledik. Ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir.

Geçtiğimiz günlerde katılımınızla Özbekistanlar bir zirve gerçekleştirildi KKTC gözlemci üye olarak kabul edildi. AB’den karara kınama geldi. ABD Dışişleri’nden de üzüntü duyguları açıklaması geldi. Bu konu görüşüldü mü görüşmelerinizde.

Kuzey Kıbrıs ile ilgili bizim Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir yerden herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. O iş bitmiştir. Olumsuz yaklaşan ülkelere gerekli cevabı vermeye devam ederiz.

Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile yürütmeyi planladığı bir programı var bu konuda somut bir adım var mı?

"Teknik engeller söz konusu. Bunları aşacağımız kanaatindeyim.

"(Polonya topraklarına düşen füze) Bu füzelerin Rus yapımı olmadığı açıklaması herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını  göstermektedir. Bu teknik bir arıza olabilir, teknik inceleme ve araştırma şart.

"Israrla bir Rus yapımıdır diye bunun üzerine gitmek bu işi tahrik eder diye düşünüyorum. Biz Rusya ile Ukrayna'yı aynı masa etrafında toparlamanın gayreti içerisindeyiz. tahrik metodunu kullanmak doğru olmasa gerek. Barışın yolu diyalogdan geçer. 

"(Taksim'deki patlama) İstanbullumuzda hava normale dönmüştür. Bu konuyla ilgili zaten 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz, bu mücadeleyi başarıyla vermiş bir ülkeyiz. Burada da terörle mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi benim halkım da bu konudaki sabrını şu anda aynen göstermiştir gösteriyor. Ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz.

"Savaştan hiçbir şey elde edilmez ne varsa barışta var.

"(Yunanistan'a) Bak komşu, komşuluk hukukunu bil, bizle fazla dalaşma. İstediğin kadar o adaları doldur bunların hiçbiri sana fayda sağlamayacaktır. Burada Türkiye var onun için de yerini yurdunu iyi bileceksin. Geçmişi de okursa bunu da gayet iyi görecektir. Gelen uçaklar fayda etmez bu iş kürek işi değil yürek işidir yürek.