AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan salgına yönelik alınan yeni kısıtlamaları açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki kabine toplantısı, saat 15.55'te başladı. Toplantının sonlanmasının ardından Erdoğan ülke genelinde koronavirüs salgınına yönelik alınan yeni kısıtlamaları açıkladı. Bu kısıtlamalar şu şekilde:
  • Hafta sonları tedarik ve üretim zincirleri aksamayacak şekilde saat 10.00-20.00 dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak.
  • Yüz yüze eğitime geçilen okullarda dönem sonuna kadar eğitim-öğretim online olarak devam edecek.
  • Çok sayıda ilde 65 yaş ve üstüne getirilen kısmi sokağa çıkma kısıtlamaları 20 yaş ve altı için de geçerli olacak.
  • Alışveriş merkezleri, marketler, restoranlar, berber ve kuaförler gibi işletmelerin çalışma süreleri saat 10.00 ile 20.00 arası olarak sınırlanacak.
  • Sinemalar sektörün talebine de uygun şekilde yıl sonuna kadar kapalı kalacak.
  • Restoran ve kafelerde sadece paket servis uygulamasına geçilecek.
  • Kıraathanelerimizin faaliyetlerine bir süre ara verilecek.
  • Tüm spor müsabakaları seyircisiz oynanmaya devam edilecek.
Erdoğan'ın açıklamasından satır başları ise şu şekilde:

"BAZI ŞEHİRLERDE HASTA VE ÖLÜM SAYISI CİDDİ SEVİYELERE ULAŞTI"

"İnsanlık tarihinin yakın zamanda yaşadığı bu en büyük salgının önüne geçecek kesin bir çare henüz bulunamadı. Koruyucu tedbirler kapsamında yürütülen aşı çalışmalarında ümit verici gelişmeler yaşanmakla birlikte tehdit sürüyor. Sonbaharla birlikte yeniden tırmanışa geçen hasta ve ölüm sayıları, Avrupa'da ve dünyada tedbirlerin sıkılaştırılması sonucunu doğurdu. Kimi şehirlerimizde ciddi seviyelere ulaşan hasta ve ölüm sayıları çok daha dikkatli olmamız gerektiğine işaret ediyor.

"SALGINLA MÜCADELEDE EKONOMİYİ AYAKTA TUTARAK BAŞARIYA ULAŞTIRMA MECBURİYETİMİZ VAR"

"Salgınla mücadeleyi ekonomimizi ayakta tutarak başarıya ulaştırma mecburiyetimiz var. Her alanda milletimizin yanındayız. Sanayiciden ihracatçıya, esnaftan işçiye kadar herkese destek veriyoruz. Milletimizden bu fedakarlıkların boşa gitmemesi için daha fazla hassasiyet, daha fazla katkı bekliyoruz. Amacımız, ülkemizi bir an önce bu salgın illetinden kurtararak asıl gündemimize çok daha fazla odaklanmak, tüm enerjimizi hedeflerimize ulaşmaya vermektir."

ÖNCEKİ KABİNE TOPLANTISINDA NE OLMUŞTU?

Önceki kabine toplantısında kamu ve özel sektörde esnek çalışmanın teşvik edilmesi kararlaştırılmış, paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, kuaför, düğün salonu, yüzme havuzu, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri iş yerlerinde hizmetlerin saat 22.00'de sona ereceği karara bağlanmıştı.