Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Biz bugüne kadar eserlerimizle sürekli bir gayretin içindeyiz. Eğer siz eserlerinizle halkın karşısında değilseniz halk size değer vermez. Bizim yaptıklarımızı halk 20 yıldır görüyor. Halk bunları eser olarak görüyor. Marmaray’ı görüyor, Avrasya Tüneli’ni görüyor. Bunları benim halkım bugüne kadar görmedi. Ama bunları bizimle yaşadı, gördü. Bunları yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar ama engel olamadılar. Türkiye Yüzyılı dediğimiz bir vizyon meselesidir. Biz bu vizyonla çok daha ileri adımlar atacağız. Biz milletimizle beraber yeni zaferlere inşallah ulaşacağız. Yaptığımız yatırımlarla küresel güç olmaya adım attık. Türkiye Yüzyılı, Türkiye’nin dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağı dönemin adıdır. İnanıyorum ki milletim yine AK Parti diyecek yine Cumhur ittifakı diyecek.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Astıkları Menderes'in sloganını çalıyorlar, millet iradesine sahip çıkanlar ancak bu sloganı kullanabilir.

  • Yedili masa israfın ta kendisidir. Bunların derdi millet değil, kendi kuklamızı nasıl cumhurbaşkanı yapabiliriz derdi.

  • Tam anlamıyla koalisyon dönemine dönüş söz konusu olacak. Başbakan olduğum zaman bakan sayısı 35 idi. Biz dedik nedir bu, ne yapalım, bakan sayılarını indirdik. Şu anda 17 bakanımız var. Yedili Masa'da olanların bazıları bu konudaki hassasiyetimizi bilirler. Bunlar israfın ta kendisidir. Tek kaygıları var: Kendi kuklamızı cumhurbaşkanı yapabilir miyiz, şu bakanlıkları kapabilir miyiz. Benim milletim bunlara bu devleti asla teslim etmez. 

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeniden adaylık önünde hiçbir engel bulunmuyor. Hukuka da anayasaya da uygun. Bunlar sandıktan ümidini kesenlerin başvurduğu 'suyu bulandırma' çabalarıdır

  • Yarın Devlet Bahçeli'yi evinde ziyaret edeceğim.

  • Cumhur İttifakı'nın yaslandığı değerlere inanan ve saygı gösterenlerle yol yürüyebiliriz, yeni gelişmeler olursa bunu da olumlu karşılarız.

  • Yerli ve milli siyaset yapan herkese kapımız açık.

  • Meclise sunduğumuz anayasal düzenleme samimiyet testi olacaktır. Milletim kimlerin istismarcı olup olmadığını gayet iyi bilir. Partimiz başörtüsü düzenlemeleri nedeniyle kapatılmak bile istendi. "Bay Bay" Kemal niye kaçıyorsun? LGBT şu bu vesaire, hayır. Bu milletin kutsal değeridir aile. 

  • Özellikle Türkiye Yüzyılı, gençlerin yüzyılı olacak dedik. Seçimin kaderini 6 milyon genç belirleyecek. Türkiye'nin en büyük gençlik hareketine sahip olan parti biziz. Üye sayımız 11 milyon 500 bin civarında. 1 milyon 100 bini sadece genç. 

  • EYT'de artık sona geldik. Yarın plan ve bütçe komisyonunda görüşmeye başlanacak. Bir an önce yasalaştırarak vatandaşlarımıza haklarını vermek istiyoruz. İlk aylıkları şubat ya da mart gibi bağlanabilir. Bir irade ortaya koyduk, arkasındayız. 

  • Vergi yüklerini düşürdük, özellikle KDV indirimleriyle dolaylı vergilerin bütçe içindeki payını da azalttık. 

  • İkinci el konutlarla ilgili destek olmak için bir çalışma ayrıca yapılacak. Somutlaşan çalışmayı paylaşacağız. Önceliği ilk evini alacak vatandaşlarımıza yeni konut arzına veriyoruz. Alt gelirliyi ev sahibi yapacağız dedik, kuralar çekildi, 2 yıla evleri teslim edeceğiz. 12 ilde Roman vatandaşlarımıza özel proje için hazırlık yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı konut kampanyasını biz yaptık, bizden önce böyle bir şey yok. 

  • İsveç'in özür dilemesi işi bitirmiyor. Bize bu 120 teröristi iade edin dedik ama İsveç bu konuda anayasa değişikliği yapacağız ve sonra süreci işleteceğiz dedi. Sayın Başbakan geldi görüştük. Sadece 1-2 haftada yaşananlar ortada. Son gelişmeler nedeniyle planlanan ziyaretleri ertelemek zorunda kaldık. İsveç, terör mensuplarının güvenli limanı haline geldiği gerçeğiyle yüzleşmelidir. İsveç ve Finlandiya'nın taahhütlerine tam olarak uymalarını bekliyoruz. An itibarıyla İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmıyoruz. Finlandiya'nın durumunu farklı değerlendiriyoruz. 
  • Faiz indirmeye devam edeceğiz.

  • Faiz sebep, enflasyon sonuçtur. Buna inanmayanlar olabilir. Ben böyle inanıyorum.

  • Dünyada faizi sürekli yükselttiler ben de tam aksine faizi indirme gayreti gösterdim. Bunu daha da düşüreceğiz. Buna inanmayanlar olabilir ama ben inanıyorum. Benim alanım da ekonomi. Neticesi de ortada. Enflasyon düşüyor daha da düşecek. 

  • Şu an 10-15 ülkenin parlamentosu böyle bir adımı atmış. Karşımızda İsveç var malum Nobel Barış Ödülü'nün merkezi orada. Bize düşen bu ödül ile alakalı olarak 1 ay başkan olanlara da bu ödül verildi. Bizim 20 yıllık bir sürecimiz var. Sayın Putin ile benden başka yok, şu an en eski olan iki lider biziz. İlk tahıllar Avrupa ülkelerine gitti. İstiyoruz ki Afrika ülkelerine gitsin bu yardımlar. Sadece tahıl değil, gübre de bu amaç içinde. Fakir fukara ülkelere gübre gönderelim istiyoruz. Biz artık etkin bir bölgesel gücüz. Şu an mücadelemiz küresel bir güç olmaktır.