Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği'nde kapsamlı bir değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik ile elektrik depolama üniteleri ve tesislerine ilişkin teknik ve ticari uygulamalar ile faaliyet alanları yeniden tanımlandı.
Yapılan düzenlemeyle birlikte, depolama ünitesi ve tesislerinin üretim tesislerinden önce devreye alınabilmesine imkan tanındı. Bu değişikliğin, tesislerin elektrik şebeke dengesine daha erken aşamada katkı sağlamasını amaçladığı belirtildi. Elektrik depolama faaliyeti yürütebilecek yapılar; üretim veya tüketim tesisine bütünleşik üniteler, müstakil tesisler ve şebeke işletmecilerinin kurduğu tesislerin yanı sıra lisanssız elektrik üretim tesislerini de kapsayacak şekilde genişletildi.
LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİNE DEPOLAMA İZNİ
Yeni yönetmelik, çağrı mektubu alan ve ihtiyaç fazlası enerji için mahsuplaşma yapılan lisanssız elektrik üretim tesislerinde depolama tesisi kurulmasına olanak sağladı. İlgili yönetmelikteki şartları karşılaması gereken bu tesislerden şebekeye enerji verilmesi durumunda, mahsuplaşma sonrası kalan ihtiyaç fazlası enerjinin depodan sağlanan kısmı için herhangi bir ödeme yapılmayacağı kaydedildi. Depodan verilen miktarın ayrıştırılamaması halinde ise ihtiyaç fazlası enerjinin tamamı bedelsiz kabul edilecek ve bu enerji YEKDEM mekanizmasına katkı olarak dikkate alınacak.
Depolamalı üretim tesislerinin sisteme verebileceği enerji miktarı, ana kaynağa dayalı kabulü yapılmış ünitelerin toplam kurulu gücüyle sınırlandırıldı. Ana kaynağı henüz işletmeye girmeyen tesisler için ise sistem işletmecisinin uygun görmesi halinde, lisanslı kurulu gücü aşmamak kaydıyla depolama ünitesinin kabulü yapılan kısmı kadar şebekeye enerji verilebilmesinin yolu açıldı.
BAĞLANTI ESASLARI YENİDEN BELİRLENDİ
Düzenleme kapsamında depolama ünitelerinin bağlantı esasları genişletildi ve piyasa katılım çerçevesi netleştirildi. Buna göre, gerekli şartları taşıyan üniteler yan hizmetlere, dengeleme birimi niteliğine sahip olanlar ise dengeleme güç piyasasına katılım sağlayabilecek. Ayrıca, üretilen elektriğin şebekeye yalnızca depolama ünitesi üzerinden verilmesini öngören hüküm yürürlükten kaldırıldı.
Uzlaştırma dönemlerine ilişkin uygulama esaslarının da belirlendiği yönetmelikte, şebekeden enerji çekilmesi veya şebekeye enerji verilmesi durumlarında önceliğin depolama tesisinde olduğu kabul edilecek. Organize sanayi bölgeleri (OSB) ile endüstri bölgelerinde kurulan depolama tesisleri ise tüketim tesisine bütünleşik yapı olarak değerlendirilecek. Yönetmelik değişiklikleri 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.





