78. Venedik Film Festivali bünyesinde sanal gerçeklik (VR) projelerinin yarıştığı Venice VR Expanded Uydu Programı, festivalle eş zamanlı olarak 1-19 Eylül 2021 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşiyor. Etkinlik, sanal gerçekliği sanatsal ve yaratıcı bir mecra olarak yeni nesillere tanıtmak amacıyla kurulan ve kâr amacı gütmeyen kurum Euromersive Turkey’nin çatısı altında; Virgile Film ve Raptor Dance Studios koordinatörlüğünde gerçekleşiyor. Salon İKSV ve Kolektif House’un ev sahipliğinde gerçekleşen ve atölyelerle zenginleşen etkinliğin biletlerine Passo.com.tr üzerinden ulaşılıyor.

360 DERECELİK GÖRSEL-İŞİTSEL DENEYİM

Venice VR Expanded 2021, ziyaretçileri 360 derecelik görsel-işitsel bir deneyim içerisinde, hikaye anlatımının yeni olanaklarını keşfetmelerine imkan sağlıyor. Bu yılki etkinlikte kırka yakın eserin çoğu ödül için yarışırken, bir kısmı yaratıcı VR endüstrisinin en iyi örneklerini ve Biennale College programından belli başlı çalışmaları içeriyor. Ayrıca, seçilen projeler sinema, dans ve bilgisayar oyunun engin dünyasından beslenen yaratıcı sanatçıların eserlerinden oluşuyor.

BEBEK YA DA ASTRONOTA DÖNÜŞMEK

Bu yıl Cannes Film Festivali’nin sanal gerçeklik projelerinin yarıştığı Cannes XR’da “En İyi VR Öykü Ödülü”nü kazanan Tayvanlı yönetmen Lun Hui’nin “Samsara” projesi festivale katılanlarda, bebek veya astronot gibi farklı bedenlere dönüşüyormuş hissiyatı yaratarak, dünyayı başka bir perspektiften deneyimlemelerine imkan tanıyor. Bir diğer proje Lavrynthos ise bir sanal gerçeklik masalı olarak, seyircinin labirentin kötü şöhretli canavarına dair beklentilerini alt üst ederek klasik Minotor mitini yeniden anlatıyor. Yönetmenliğini, geçen yılın popüler VR projesi “Gravity VR”ın yönetmenleri Amir Admani ve Fabito Rychter üstleniyor.

SİNCAN’IN “EĞİTİM” KAMPLARI

“Reeducated” isimli diğer proje, sanal gerçeklik belgeseli olarak Tacheng'deki bir tesiste birlikte hapsedilen üç adamın (Erbaqyt Otarbai, Orynbek Koksebek ve Amanzhan Seituly) rehberliğinde, izleyicileri Sincan'ın “yeniden eğitim” kamplarından birine götürüyor. Aralık 2019'da küresel pandeminin yarattığı hapis ortamından hemen önce, muhabir Ben Mauk, film yönetmeni Sam Wolson ve sanatçı Matt Huynh, Otarbai, Koksebek ve Seituly ile röportaj yapmak için Kazakistan'a gider. İlk elden tanıklıklardan, hayatta kalanların eskizlerinden ve uydu fotoğraflarından oluşturulan proje bu adamların ortak deneyimlerini sürükleyici bir üç boyutlu uzamda yeniden inşa etmek için, kalem ve fırça illüstrasyonuyla animatör Nicholas Rubin ve mekan özgü besteleriyle Jon Bernson güç alıyor.

SUNUMLAR VE KONUŞMALAR

Etkinlikle eş zamanlı olarak artırılmış gerçeklik üzerine düşünmek, tartışmak ve yaratmak için bir dizi atölye çalışmaları ve sunumlar ücretsiz olarak gerçekleşiyor. 3 Eylül'de Bahçeşehir ve Medipol üniversitelerinde görev yapan öğretim görevlisi Oytun Kal, yeni teknolojiler ve sürükleyici film yapım metodolojileri hakkında sunum yapıyor. 4 Eylül'de tiyatro ve performans sanatçısı Selen Lun, sanal gerçeklik ve pandomim ilişkisi üzerine bir atölye çalışması yürütecek. Salon İKSV’de gerçekleşecek bu yan etkinliklerin başka etkinlikler için sosyal medya hesapları ve web sitesi güncel olarak bilgilendiriyor. Etkinlik, Datagate, Oda Studios, Akkaş&Partners ve Türkiye Fransız Kültür Merkezi’nin desteğinde; Salon İKSV ve Kolektif House’un mekan partnerlerliğinde gerçekleşiyor. Bu yılki festivalin donanım desteğini ise, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin SATPARK ve Özyeğin Üniversitesi'nin ÖzU VR Laboratuvarı tarafından sağlanıyor.

Etkinliğin biletleri festival içeriğine elli dakika erişim sağlarken katılımcılar projeler içerisinden deneyimlemek istediklerini seçebiliyor. Etkinlikte yer alan projeler orijinal dillerinde ve bir kısmı ise İngilizce altyazılı sunuluyor. Etkinlik sırasında kullanılan tüm ekipmanlar, her kullanım arasında UV ve dezenfektanlarla dezenfekte ediliyor.

Programa bu linkten ulaşılabilir.