Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak, doğalgaza yapılan son zamlar ile ilgili basın açıklaması yaptı. Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklama ile doğalgaz fiyatlarına 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sanayi tesislerine yüzde 48,40 ve elektrik üretim tesislerine ise yüzde 46,82 oranında zam yapıldığını kaydetti. 

“EKİM ZAMLARINDAN TÜM ÜRÜNLER ETKİLENDİ” 

Yapılan bu büyük zammın gerekçesi olarak, dünya enerji piyasalarındaki olağanüstü dalgalanmalara bağlı artan maliyetlerin gösterildiğini ifade eden Mak, konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesinde Kasım ayında değişiklik yapılmadığının müjde gibi aktarıldığını vurguladı.

Mehmet Mak, “Ekim ayında da yüzde 15 oranında zam yapılmış ve sonucunda, tüm sanayi ve gıda ürünlerine gelen fiyat artışları ile vatandaşlarımız can yakıcı bir şekilde etkilenmiştir” diye konuştu. 

Mak, büyük sanayi ve ticari kuruluşları abone grubuna yüzde 48,40 oranında elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 46,82 oranında yapılan bu zamlar da başta elektrik bedelleri olmak üzere tepeden tırnağa her şeye zam gelmesine yol açacağını kaydetti. 

"TOPLUM YARARINI GÖZETEN BAĞIMSIZ ENERJİ POLİTİKASI" ÇAĞRISI 

Yapılan zamların, elektrik üretimi amaçlı doğalgaz çevrim santrallarında üretim yapılamamasına ve dolayısı ile enerji arzında aksamalara sebebiyet verebileceğinin de altını çizen EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küresel enerji krizinin ülkemizde yaşanan yansımalarını önlemek ve bu olumsuz gidişi durdurabilmek için ülkemizde öncelikle özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları terk edilerek kamusal planlama temelinde, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, çevreye ve ekolojiye duyarlı, toplum yararını gözeten doğru ve bağımsız bir enerji politikası uygulanması talebimizi yineliyoruz.”