Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Urfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar'ın 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti 100’üncü haftasına girdi.

Şenyaşar ailesine ait işyerine seçim çalışması adı altında kalabalık bir şekilde giren AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız, koruma ve yakınları, bayram arifesi olması nedeniyle Şenyaşarlar tarafından “dükkanda müşterilerin” olduğu yönünde uyarıldı. Burada yaşanan tartışmanın ardından AKP’li vekilin koruma ve yakınları Şenyaşar kardeşlere saldırdı. Çeşitli yerlerinden yaralanan Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. AKP'li Yıldız'ın yakınlarının hastanede de sürdürdüğü saldırılar sonucu, ağır yaralı Celal ve Adil Şenyaşar ile hastaneye çocuklarını ziyarete giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, burada katledildi.

Katliamın otopsi raporlarında, Celal Şenyaşar’ın vücuduna 6 adet farklı ateşli silahın mermi çekirdeği, Adil Şenyaşar’ın vücudunun 14 bölgesinde kesici, delici alet ve sert cisim yarası ile 17 farklı silahın mermi yarası tespit edildi. Baba Hacı Esvet Şenyaşar'ın vücudunun 7 hayati bölgesinde kesici aletlerle büyük çapta yaralar oluşturularak yaralandığı ve 7 ciddi yaranın yanı sıra vücutta 23 noktada öldürücü nitelikte olmayan yaranın olduğu tespit edildiği belirtildi.

Hastanede yaşanan katliam sırasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ve dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da bahçede bulunuyordu. Hastane kameraları tahrip edilip kayıtları yok edilirken, hastanede sarı alanda saldırılan Esvet Şenyaşar’ın etrafa saçılan kanı ise boyandı, böylelikle deliller karartıldı. Katliamın ardından işyerlerine dönük saldırıda meşru müdafaa hakkını kullanan Fadıl Şenyaşar tutuklandı, yargılama sonucu 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi. 

Oğlu Fadıl Şenyaşar'ın tahliye edilmesi ve işyeri ile hastanede katliam yapanların yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması talepleri ile Emine Şenyaşar ve katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Adalet Nöbeti başlattı. Urfa Adliyesi önünde başlatılan Adalet Nöbeti yarın 700'üncü gününe girecek.

31 SORUŞTURMA AÇILDI

Adliye molozları arasında toprağı eşeleyerek adalet arayan, kar ve yağmur demeden, polis şiddeti ve engellemelere aldırış etmeyen Emine Şenyaşar'a, bu güne kadar toplamda 31 soruşturma açıldı. AKP'li milletvekili İbrahim Halil Yıldız'a sarf ettiği sözlerden dolayı hakkında, "Kamu görevlisine hakaret" ve "Hakaret" suçlamalarıyla açılan soruşturmalardan 10 tanesi davaya dönüştü. Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti’ni sürdürmeye devam eden Emine Şenyaşar, 100’üncü haftasında mücadelesini anlattı.

Katliamın tanığı olan Emine Şenyaşar, eşi Esvet Şenyaşar başta olmak üzere ailesinden 6 kişiye öldürülme kastıyla saldırıldığını belirterek, “Çocuklarımı öldürdüler. Eşim ve oğluma büyük zulüm uyguladılar. Hastaneyi boyadılar, görüntü kayıtlarını kestiler. Bu zulüm halen devam ediyor" diye konuştu.

ADALET NÖBETİ'NDE ÇARE ARIYOR

Bir oğlunun hapiste, 2 oğlunun ise yaralı olarak kurtulduğunu ifade eden Şenyaşar, ailesi için adalet aradığını söyledi. “Evde oturamadığım için adliye önüne geldim” diyen Şenyaşar çareyi Adalet Nöbeti'nde aradığını belirtti. Şenyaşar, "Bu 700 günlük sürede bize çok zulüm yapıldı. Polisler, savcılar, hakimler hepsi bize zulüm yaptı. Polisler beni darp edecekti, avukatlar engel oldu. Oğlum Ferit'i darp ettiler, ölümden döndü. Oğlum ve bana halen zulüm yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Nöbeti Riha’dan İstanbul'a kadar birçok kentten yurttaşların ziyaret ettiğini ifade eden Şenyaşar, ziyaretlerin kendilerine güç verdiğini söyledi. Şenyaşar, "Dayanışmaya gelenler, avukatlar, barolar ve Avrupa'dan gelenlerden güç aldık. Artık herkes bu zulmü de, bizim direnişimizi de biliyor" dedi.

Adalet Nöbeti boyunca İstanbul, Ankara, Mêrdin, Dîlok gibi birçok kentte giderek talebini dile getirdiğini ifade eden Şenyaşar, "Hiçbir yerde adaleti bulamadık. Cezaevindeki oğlum Fadıl’ın serbest bırakılması için her yere gittik. Gittiğimiz her yerden elimiz boş döndük. Bize zulüm yapanların hepsi Allah'tan cezasını bulsun. 700 gündür sabah erken kalkıp Riha'ya gelip, Pirsûs'a akşam dönüyoruz" şeklinde konuştu.

Nezarete alındıklarını, kendisi hakkında davalar açıldığını, kar kış demeden 8 mevsimdir direndiğini belirten Şenyaşar şunları söyledi: "Oğlum 5 yıl geçmesine rağmen bırakılmadı. Biz 3 ramazan iftarları bu adliye önünde açtık."

İlaçlarla ayakta durduğunu, tedavi olduğunu belirten Şenyaşar, "Bu savcı ve hakimlerin, Erdoğan'ın, Soylu'nun kızları, çocukları yok mu? Nasıl bir devletsiniz. Hastane içinde insan öldürülür mü? Bunlar öldürdüler ve devlet kayıtları gizliyor. Devlet sadece zulüm yapıyor" dedi.

'DAYANIŞMANIN VERDİĞİ GÜÇLE AYAKTAYIZ'

Emine Şenyaşar, dayanışmadan güç aldığını belirterek, "Bu gelişler olduğunda kendimizi yalnız hissetmiyoruz. Biz bu kalabalığın verdiği güçle ayaktayız. Her yerde bize sahiplenme var. Biz dayanışmanın güçlenmesini istiyoruz" çağrısında bulundu. Şenyaşar, "Oğlum bırakılsın istiyorum. Evime gidip torunlarımla zaman geçirmek istiyorum. Evimde oğlum olmadığı için oturamıyorum” diye kaydetti.