Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Şık Makas fabrikasından çıkarılan işçilerin direniş sürdürdüğü çadırların önceki gün ateşe verilmesi konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine getirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle sunulan önergede Karaca; işçilerin, çadırlarının kasıtlı olarak yakıldığını ve direnişin başlangıcından bu yana sendika ile patronun hak arayışlarını engellemek adına ortak hareket ettiğini savunduklarını kaydetti. Karaca, işçilerin süreç içerisinde kendilerine yönelik "şiddet kullandılar" şeklinde iftiralar atıldığı yönündeki iddialarını da hatırlattı.
Karaca, Bakan Yerlikaya'ya yönelttiği önergesinde saldırıya uğrayan işçilerin can güvenliğine dikkat çekerek şu soruyu sordu: "Saldırıya maruz kalan işçilerin güvenliğinin sağlanması için Bakanlığınız ne tür önlemler almıştır? Bir önlem alınmadıysa sebebi nedir?"
Vali ve şirket sahiplerine yönelik iddialar araştırılacak mı?
Önergesinde olayın faillerinin tespit edilip edilmediğini soran Karaca, şirket sahibi Kolunsağ ailesi ile işçiler aleyhine propaganda yaptığı iddia edilen sendika yöneticilerinin saldırıdaki muhtemel rollerinin araştırılmasını talep etti. Milletvekili Karaca, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
-
Şık Makas işçilerinin direniş çadırlarını yakan kişi veya kişiler tespit edilmiş midir? Haklarında adli bir soruşturma başlatılmış mıdır?
-
Şirket sahipleri olan Kolunsağ ailesi ve işçiler aleyhine propaganda yapan sarı sendika yöneticilerinin bu saldırıdaki dahline dair araştırma yapılmış mıdır?
-
Tokat Valisi’nin çadırın kaldırılması ve direnişin kırılması için patronlarla işbirliği yaptığına ilişkin iddialara karşı Bakanlığınız bir araştırma yapmış mıdır?
-
Daha önce de hukuka aykırı bir şekilde eylem ve etkinlik yasağı kararı veren; işçi düşmanlığı ve patron taraftarlığı yaparak görevini kötüye kullanan Vali hakkında ne tür işlemler yapılacaktır?
Karaca, mülki amirlerin ve kolluk kuvvetlerinin işçi direnişine yönelik tutumlarının incelenmesi gerektiğini vurguladı.




