TMO’nun fındık satışı yapacağı duyurusuna tepki gösteren Emek Partisi, “TMO her yıl sezon bitiminde fındık satarak üreticilere zarar vermeye devam ediyor.” dedi.

Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “TMO üretici karşıtı politikalarına devam ediyor” diyerek tepki gösterdiği açıklamasında, “Her yıl aynı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Haziran ayı yeni sezonun fındık fiyatını belirlemek için üreticiler aleyhine politikaların geliştirildiği bir aydır. Yerli ve yabancı tarım ve gıda tekellerinin isteğiyle AKP iktidarının uygulamaya koyduğu serbest piyasa politikasının sonuçlarını yaşıyoruz. Hükümet tarım ve gıda şirketlerinin, ihracatçıların lehine yasaları çıkarıyor, onlar da üreticinin ürününü en ucuz nasıl alacaklarının hesabını yapıyor. Şimdi TMO’nun fındık satması sonucu yerli ve yabancı tarım ve gıda tekelleri depolarına ucuz fındık koyarak üreticilerin emeklerini sömürecekler. TMO’nun işlevini ve görevini de tartışmak zorundayız. İktidarın açıkladığı düşük fiyatla göstermelik fındık alan TMO, yıl sonunda fındık satarak üreticiye değil tarım ve gıda şirketlerine hizmet etmektedir.” dedi.

 TEK SORUMLU VE SUÇLU İKTİDARDIR


 Serbest piyasa denilerek iktidarın sorumluluğunun gizlenmek istendiğini vurgulayan Kaya, “Bugün halkı yoksullaştıran zamlardan iktidar sorumlu değilmiş gibi marketler suçlanıyor. Şimdi de fındık fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle suçlu yalnızca yerli ve yabancı tekellermiş gibi iktidar aklanmaya çalışıyor. Oysa yaşanan ekonomik sıkıntıların tümünde tek sorumlu ve suçlu var o da iktidardır. TMO, iktidardan bağımsız satış yapabilir mi? Ülkede göçmen kuşlar bile neredeyse iktidardan izin istemek zorunda kalacak. Bu nedenle TMO’nun fındık satışının nedeni, 2023-2024 sezonu fındık fiyatını baskılamaktır. Şimdi de fındık fiyatları düşürülüyor. Yeni sezonda da verilen fiyatta yüzde şu kadar artış yaptık diye böbürlenecekler. Bu bir oyundur. Her yıl aynı oyunla karşılaşıyoruz.” dedi.

 SEÇİM BİTTİ, ZAMLAR BAŞLADI 


Fındıktan elde edilen gelirin Ordu ekonomisine yön verdiğini belirten Kaya, “Ordu’da fındık parası fındığı olan olmayan herkesi yakından ilgilendiriyor. Para hareketi fındıkla oluyor. Ancak ihracatla ülkeye giren paranın bölüşülmesinde sorun var. Üretici emeğinin, ürününün karşılığını alamıyor. Kazananlar, yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketleri oluyor. Seçim bitti, iktidar fındık üreticilerini unutacak. Bu unutmadan iktidara oy verenler de nasibi alacak. Bu nedenle halkımız bu yıl da iktidarın tarım ve gıda şirketlerini koruyan uygulamalarını görecekler. İktidara oy verenlere daha fazla fiyat vermeyecekler. İktidar halktan oy alır ancak tarım ve gıda şirketlerini korur. Her yıl böyle oldu, böyle olacak. Fındık fiyatları düşük tutulduğu gibi yakıta, gübreye, ilaca; gıda ürünlerine, ekmeğe zam yapılarak yoksullaşma devam edecek.” dedi.