Umut Gazetesi’nin haberine göre, Demokratik Emekliler Sendikası (DEM-SEN) elektrik, doğalgaz ve temel tüketim ürünlerine yapılan zamları Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda protesto etti. Eyleme birçok siyasi parti de destek verdi. “Elektrik, doğalgaz ve tüketim maddelerine yapılan zamları geri alın. Geçinemiyoruz” pankartının açıldığı açıklama da, “Elektriğe yapılan zamlar geri alınsın”, “Temel madde gıdalarına yapılan zamlar geri alınsın”, “Doğalgaza yapılan zamlar geri alınsın” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” dövizleri taşındı.

‘ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ’

DEM-SEN Yönetim Kurulu Üyesi Gülistan Aydın,“Emeklilerin asgari ücret ve yoksulluk sınırı bir tarafa, açlık sınırının da altında yaşamaya mahkûm edildiği, bir süreçten geçiyoruz” dedi. Emeklilikte yaşa takılanların, emekliliğe kadar daha güvencesiz düşük ücretli işlerde çalıştığını aktaran Aydın,  13 milyon emeklinin doların yükselmesiyle birlikte maaşlarının “eridiğini” ifade etti.  9 milyon emeklinin açlık sınırının altında maaş aldığını hatırlatan Aydın, “Kendi vekillik maaşlarına yüzde 40 zam yapılırken, temel gıdalara yüzde 60, elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yaklaşık yüzde 80, halkın içinde eflasyon yüzde 181,37’ye yükselmiştir. Evet, saraya kaynak var, emekçilere ve emeklilere kaynak yok. Biz emekliler olarak bu adaletsizliği asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın konuşmasının devamında taleplerini şöyle sıraladı:

* Biz emekliler yıllarca vergisini ödeyerek çalışıp alnımızın akı ile emekli olduk. İnsanca yaşamak istiyoruz.

* KAMU- AR’ın yaptığı bir araştırma sonucu, açlık sınırının 3 bin 84, yoksulluk sınırının 10 bin 669 TL’ye yükseldiği günümüz koşullarında emekli aylığı alt sınırı en az 10 bin TL olmalıdır.

* Emeklilerden alınan sağlık katkı payları kaldırılmalıdır.

* Aynı koşullarda emekli olanların aynı emekli aylığı almaları sağlanmalıdır.

* Aldığımız aylık insanca yaşanacak düzeyde olmadığından şu anda sayıları 13 milyonu bulan emekliler çalışmak zorundadırlar

* Emeklilerin maaşları hesaplanırken milli gelir ve büyüme dikkate alınmalıdır