Mersin Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Mersin EYT), 2021 Tüm Emekliler Sendikası Şubesi ve Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şubesi, emeklilere yapılan zamlara ilişkin Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. “Mutfakta yangın var. Geçinemiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganı atıldı. Açıklamada 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt konuştu.

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 23 BİN 802 LİRA OLMALI’

İktidarın, Türkiye’de 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Kurt, bugün ise aylık ortalama 21.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladığını kaydetti. Kurt, “Yani ülkemizin geliri arttı. Ama emeklinin geliri bu yıllar içinde sefalet düzeyine düştü. Emekliler arasında konut sahibi olma oranı her yıl azalıyor, daha önce emekli ikramiyesiyle konut sahibi olunabiliyordu, şimdiyse maaşlar kiraya bile yetmiyor. 2002 yılında asgari ücret 184 lira iken en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası olan 257 liraydı. Bugün en düşük emekli aylığının 17 bin 2 liralık asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 23 bin 802 lira olması gerekiyor" dedi.

‘ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET OLAMAZ’

Açlık sınırının altında ücretin sürünme ücreti olduğunu söyleyen Kurt, “Acilen yükseltilmelidir. Emekli, çalışma yaşamının sonuna gelip usta bir işçi-emekçi olarak emekli olduğunda asgari ücretin üzerinde bir maaşı elbette ki hak etmiştir. Çünkü asgari ücret toplumun ortalama ücreti olamaz, her emekçi insanca yaşamaya yetecek ücrete layıktır” diye konuştu.