AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş ,Pazarcık merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremin ardından bölgede yoğun yıkım ve can kayıplarının yaşandığı Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Adana ve Hatay’da 3 ay sürecek Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edildiğini duyurdu. Emek ve Özgürlük İttifakı, deprem ve OHAL ilanına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
 
AKP HALKI ÖLÜME TERK ETTİ 
 
Depremin üzerinden 55 saat geçmesine rağmen binlerce insanın enkaz altında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, hayatta kalan depremzedelerin de ağır kış koşullarında aç ve açıkta beklediği kaydedildi. AKP-MHP iktidarının halkı üç gündür ölüme terk ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “AKP-MHP iktidarı enkaz altındaki insanlarımızın canını kurtarmak bir yana kentleri yerle bir eden bu depremde ilk 24 saatte kentlere adım dahi atmamıştır. İktidar müdahale ve yardımları organize etmek yerine OHAL ilanıyla felaket yaşayan halkımızı değil, kendini korumaya almak istemektedir. Türkiye halkları, iktidarın krizleri, halkın canı pahasına nasıl ‘Allah’ın lütfu’ diyerek fırsata çevirdiğini iyi bilmektedir. OHAL ilanı ile AKP-MHP iktidarı kentleri kapatmak, yardımları engelleyerek dayanışma ağlarını kesmek, gazetecilerin bölgelere gitmesinin önüne geçerek doğru bilginin üretilmesini engellemek, iktidar ve yandaşlarının suçlarının üstünü örtmek, baskıyı tahkim etmek istemekte ve nihai olarak iktidarını korumaya almak istemektedir. Yapılması gereken OHAL ilanı değil toplumsal seferberliktir!”
 
‘YIKIMI BİRLİKTE KALDIRACAĞIZ’
 
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın OHAL ve beraberinde gelecek baskıları tanımadığı vurgulanan açıklamada, “Devlete bütün imkanlarını, toplumu ve yaşamı savunmak için seferber etmesi çağrısı yapıyoruz. Halkın kaynakları iktidarın bekası için değil halk için kullanılmalıdır! Bugün halklarımızın tek talebi budur! İktidarın bütün engellemeleri, halka ve yaşama karşı suçtur. Halkımız gerekli refleksi göstermiş, ilk saatlerden itibaren dayanışma için ayağa kalkmıştır. Dayanışmayı büyütmeye, yaşamı savunmaya, sahada halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı ve otoriter karar bizi halkımızın yanında olmaktan alıkoyamayacaktır. Bu yıkımı birlikte kaldıracağız. Bu felaketin üstesinden birlikte geleceğiz” ifadelerine yer verildi.