Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP) oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı, “Yoksulluğa, savaşa, baskılara dur diyelim” şiarıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda ilk mitingini gerçekleştirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kartal Meydanı'nda "Yoksulluğa, savaşa, baskılara dur diyelim" şiarıyla 

Gerçekleştireceği mitinge HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Tayyip Temel, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Musa Piroğlu, Alican Önlü, Filiz Kerestecioğlu, Zeynel Özen, Dilan Dirayet Taşdemir, Züleyha Gülüm, Necdet İpekyüz, 

TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Sera Kadıgil, Ahmet Şık, Barış Aray, 

EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, EMEK Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TÖP Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca, Pelin Kahiloğulları, Juliana Gözen, SMF Sözcüleri Barış Kayaoğlu, Dilşat Canbaz 

HDP Bileşeni partilerinin başkanları ve temsilcileri katıldı. Mitinge Halkevleri, Kaldıraç, Uluslarası İşçi Derneği, Kadın Meclisleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve KESK, Gezi Direnişi'nde katledilen Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz'ın aileleri de destek verdi. Mitingde Selahattin Demirtaş'a özgürlük sloganları sıkça tekrarlandı.

Emek ve Özgürlük İttifakı ve bileşenleri Marmaray Başak durağından Kartal Meydanı'nda kortej oluşturarak katıldı. 

Emek ve Özgürlük İttifakı, "Savaşa, yoksulluğa, baskıya dur diyelim. Birlikte değiştirelim" diyerek ilk mitingini gerçekleştirdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun (SMF) kurduğu İttifak, İstanbul Kartal'daki miting alanında bir araya geldi. 

SÖZ BİTTİ ARTIK

Mitingde ilk konuşan TÖP Sözcüsü Juliana Gözen oldu. Sözen şöyle konuştu: "Birilerinin ödü köpuyor. Her birinden tek tek hesap soracağız. Bizden çaldıkları ne varsa geri alacağız. Söz bitti artık, saflar netleşti. Dibine kadar suça batmış bu faşist iktidar kendi koltuğunu korumak pahasına halka savaş açtı. Ülkeyi çetelerle, mafyayla, tarikatlarla cehenneme çevirdiler. Artık biz varız. İttifakımız  işçilerin, gençlerin, kadınların ittifakı."

ÖRGÜTLÜ HALK YENİLMEZ

Gözen'in ardından konuşan EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk sözlerine örgütlenme çağrısı ile başladı. Öztürk, "Erdoğan, sakın unutma son gülen iyi güler. Bu işin sonunda halk çok iyi gülecek. Birleşiyoruz, kuvvetleniyoruz ve örgütlenmiş bir halkı asla ve asla hiçbir kuvvet yenemez. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız" dedi.

HALK SİZİ GÖNDERECEK

Öztürk'ün ardından konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz hak gaspının olduğu her yerde dayanışma içinde olduklarını belirterek şunları söyledi: "Erdoğan ve yönetimine açıkça buradan söylüyoruz halkın tepesine krizi yıkmanıza izin vermeyeceğiz. Arkasına sermayeyi, çeteleri alan bu çürümüş düzeni göndereceğiz. Halk gönderecek. Kazana kazana, birleşe birleşe geliyoruz. Tüm engelleri, bariyerleri aşacağız. Çocuklarımız özgür ve karınlarının doyduğu bir memlekette yaşayacak. Geziden Kobane'ye kadar tutsak arkadaşlar da aramızda. El eleyiz, kol kolayız bu böyle bilinsin." Akdeniz sözlerini Nazım Hikmet'in Düşman şiiri ile sonlandırdı.

İKTİDARIN FİŞİNİ ÇEKECEĞİZ

Akdeniz'in ardından HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar konuştu. Eş Başkanlar, "Bu iktidarın fişini çekeceğiz" dedi.

İlk sözü alan Buldan, "Savaşa, baskılara, tecrit politikalarına, siyasi irade gaspına, kayyum rejimine dur demek için buradayız için buradayız. Bu meydan Mahirlerin Kemallerin, İboların, Mazlumların meydanı. Bu seçim tarihi öneme sahip bir seçim ve bu seçimde aydınlık ile karanlık arasında bir tercih yapılacak. Bu seçimler demokrasi ile faşizm arasında yapılacak.

AKP-MHP ittifakının fişini çekeceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni geri getireceğiz. Zafer bizim olacak" ifadelerini kullandı.

Sancar ise şöyle konuştu: ""Bu zulüm ve sömürü iktidarı İstanbul'u faşizmin üssü yapmak istiyor. Türkiye'ye getirmek istediklerini rejimi burada pişirmek istiyorlar. Ama bir buna hayır dedik. Hep birlikte İstanbul'u emeğin, özgürlüğün, demokrasinin ve barışın üssü yapacağız. Hayatın her alanında mücadeleyi büyüteceğiz." Konuşmanın sonunda tutsak anneleri de sahneye çıkarak mitinge destek verdi. Tutsak annelerinin ardından HDP bileşenleri sahneden birliktelik mesajı verdi.

ISRAR ETMEZSEK FAŞİST ABLUKA BÜYÜYECEK

Eş Başkanların ardından söz alan Sosyalist Meclisler Federasyonu Sözcüsü Barış Kayaoğlu şunları söyledi: "Israr etmezsek faşist abluka büyüyecek. Yoksuldan alıp zengine verdiler. Bıçağın keskin ucunu işçiye doğrulttular. Sahip oldukları servet bizden çaldıklarıdır. Hakları gasp edilenler olarak bu düzene mecbur değiliz. Daha adil, eşit, özgür bir dünyada yaşayabiliriz. Sermaye partileri arasında tercih yapmaya mecbur değiliz. Söz, yetki ve kararın emekçilerde olduğu bir yaşamı inşa edebiliriz. Irkçılığın, cinsiyetçiliğin, sömürünün olmadığı bir dünyada yaşayabiliriz. Çıplak arama, işkence, tecritle mücadele eden yoldaşlarımız var. Devrimci tutsaklara selam olsun. Onurlu bir yaşam mücadelesi dünyanın her köşesinde sürüyor. Dövüşenlere selam olsun. Bu bezirgân saltanatı ve zulüm sürmesin."

Konuşmaların sonunda Akbelen, İkizdere, Kazdağları, Bekaert ve Kartonsan direnişlerine selam gönderildi. Miting halaylar çekilerek sonlandırıldı.

Mitingin ardından yürüyüşe geçen çok sayıda kişi slogan attıkları gerekçesiyle basın uzaklaştırılarak gözaltına alındı. Basının görüntü almadı polis müdahalesiyle engellendi.