GÜNDEM

Emek ve Özgürlük İttifakı İstanbul’da emekçilerle buluştu

Emek ve Özgürlük İttifakı, "Değiştireceğiz! Emekçiler Haklarını Kazanacak" sloganıyla Labella Premium’da emekçilerle buluşma etkinliği gerçekleştirdi.

Abone Ol

Fatoş ERDOĞAN/dokuz8

Emek ve Özgürlük İttifakı Emekçiler Buluşması'na Emek Özgürlük İttifakı (EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP, TÖP) bileşenleri üyeleri, HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, TÖP Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca, Pelin Kahiloğulları, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu ve çok sayıda emekçi katıldı.

Etkinliğin yapıldığı salona, “Değiştireceğiz, her iş yerine sendika girecek”  ve “Emekçiler haklarını kazanacak” yazılı pankartlar asıldı.Emek ve Özgürlük İttifakı'nın emekçilerle buluşmasında açılış konuşmasını Hakan Koçak yaptı.

Etkinlikte açılış konuşması yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) Emek Bürosu üyesi Hakan Koçak, Türkiye’de yaşanan gelişmelerden emekçilerin yararlanmadığını dile getirdi. Pastanın büyüdüğünü ancak emekçilerin payına düşenin ise verilen emekten az olduğunu ifade eden Koçak, “Türkiye’de emekçiler için bir cehennem var. Bunlar bir tercihin sonucu mu? Bu ittifak, burada bir sınıfsal tercih olduğunu ve sermayeden yana olduğunu söylüyor. İttifak, emekçilerden yana sistemi değiştirmek istiyor. Pastanın nasıl bölüşüleceğine dair fikirler var” dedi. 

> Fatoş Erdoğan: Emek ve Özgürlük İttifakı İstanbul’da emekçilerle buluştu
Emek ve Özgürlük İttifakı, "Değiştireceğiz! Emekçiler Haklarını Kazanacak" şiarıyla Labella Premium’da 
emekçilerle buluşma etkinliği gerçekleştirdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı Emekçiler Buluşmasına Emek Özgürlük İttifakı (EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP, TÖP) bileşenleri üyeleri, HDP Eş Sözcüsü Ebru Günay, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, TÖP Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca, Pelin Kahiloğulları, EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu ve çok sayıda emekçi katıldı.

Etkinliğin yapıldığı salona, “Değiştireceğiz, her iş yerine sendika girecek”  ve “Emekçiler haklarını kazanacak” yazılı pankartlar asıldı.
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Emekçilerle buluşmasında açılış konuşmasını Hakan Koçak yaptı.


Etkinlikte açılış konuşması yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) Emek Bürosu üyesi Hakan Koçak, Türkiye’de yaşanan gelişmelerden emekçilerin yararlanmadığını dile getirdi. Pastanın büyüdüğünü ancak emekçilerin payına düşenin ise verilen emekten az olduğunu ifade eden Koçak, “Türkiye’de emekçiler için bir cehennem var. Bunlar bir tercihin sonucu mu? Bu ittifak, burada bir sınıfsal tercih olduğunu ve sermayeden yana olduğunu söylüyor. İttifak, emekçilerden yana sistemi değiştirmek istiyor. Pastanın nasıl bölüşüleceğine dair fikirler var” dedi. 

EKMEK, GÜL VE HÜRRİYET 

İşçi ve emekçilerin yanı sıra kadınlar ve çocukların haklarını savunanların şu anda salonda bulunduğunu dile getiren Koçak, verilen mücadeleye işaret etti. Yıl içinde işçi ve emekçilerin sürekli sokakta olduğunu ve en az bin 500 eylem düzenlendiği bilgisini paylaşan Koçak, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın da sokakta yaşanan mücadele sonucu oluştuğunu dile getirdi. Koçak, “Bu ittifak diğerlerden farklı olarak ‘siz oturun seçimde bize oy verin’ demiyor. İttifak, işçi ve emekçilerin verdiği mücadelenin büyütme çağrısında bulunuyor. Bu yolla çıkarken Türkiye işçi sınıfının mücadelesinden heyecan alıyoruz. Ekmek, gül ve hürriyet için yolla çıktık. Hepimize kolay gelsin” diye konuştu. 

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI 

 Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Türkiye’nin 450 milyar dolar borcunun olduğunu dile getirdi. Bıçağın kemiğe dayandığını dile getiren Öztürk, açlık sınırı ve asgari ücrete dikkat çekti. Kaynakları tüketenlerin borcu ödeyeceğini söyleyen Öztürk, “Bizim iktidarımızda işçiler sadece 6 saat çalışacak. Kömür ocaklarında çalışan halkımız yaşamını yitiriyor. Biz kömür ocaklarını, halkın yanından geçemediği hastaneleri kamulaştıracağız. Şu anda ülkenin başında çok despot, karanlık bir iktidar var. Bu iktidarın değişmesi gerekiyor. Peki kim değiştirebilir? Biz değiştirebiliriz, biz. Bunların karşısında ise gerçek iktidar seçeneği olarak biz varız. Üreten biziz, yöneten de biz olacağız” ifadelerini kullandı. 

BİZ YIKACAĞIZ 

Cumhur İttifakı'nın saray ve sermaye işbirliğinin ittifakı olduğunu dile getiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, bu ittifakı dağıtacaklarını dile getirdi. Millet İttifakı'na da yüklenen Akdeniz, bu ittifakın da çözüm olmadığını kaydetti.  Düzen muhalefetine “hayır” dediklerini belirten Akdeniz, “Sendikal bürokrasiyi de biz yıkacağız. Bağımsız bir güç olarak demokrasi güçlerinin bir araya gelmesini sağlayacağız. Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla işçilerin birliğini sağlayacağız. İşçilerin huzuru yok. Huzur olmayınca savaş olur. Biz ittifak olarak bu savaş politikalara son vereceğiz” dedi.

 HDP Sözcüsü Ebru Günay, yaşamını yitiren işçileri andı. İktidarın politikalarının can almaya devam ettiğini belirten Günay, “AKP iktidarı her yerde savaş, katliam, kırım, ölüm ve yoksulluk politikası can almaya ve canlarımızı yakmaya devam ediyor. AKP iktidarı bu ülkenin geleceğinden çalmaya devam ediyor. Biz bu AKP iktidarına ve otoriter sisteme karşı yolla çıktık. Bu yolda omuz omuza, birlikte mücadele ederek yürüyeceğiz. doğan: Emek ve Özgürlük İttifakı kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçileri, Kürtlerin, Alevilerin ve derdi demokrasi olanların sesidir.” dedi. 

İŞÇİ KIRIMI YAŞANIYOR

İki kutuplu siyasetin dayatıldığını ve buna mahkum olmadıklarına dikkat çeken Günay, “Emek ve Özgürlük İttifakı yol alıyor ve halklara özgürlük ile emek sömürüsünün olmadığı bir dünyanın mümkün olduğunu gösteriyor.” dedi. AKP’nin kırım ve katliamlarından en çok etkilenenler arasında işçi ve emekçilerin olduğunu ifade eden Günay, yaşanan cinayetlere işaret etti. İşçi kırım politikalarının devrede olduğunu dile getiren Günay, “Biz bu işçi kırım politikalarına karşı alanlarda işçi yoldaşlarımızla mücadele edeceğiz. Bu kırım politikalarına hep birlikte dur diyeceğiz. İktidar bunu yaparken en çok da sendikal mücadeleyi engelliyor.'' ifadelerini kullandı.

“Örgütlü toplum” vurgusunda bulunan Günay, ittifak ile bunu inşa edeceklerini kaydetti. İşçi ve emekçilere seslenen Günay, “hep birlikte değiştirme” çağrısında bulundu. “Sömürüsüz bir Türkiye’yi demokratik cumhuriyet ruhuyla hep birlikte inşa etme” çağrısında bulunan Günay, “Çünkü bu yüzyıl kadınların, gençlerin, işçi ve emekçinin yüzyılıdır. Emek sömürüsünün en görünmeyen kesimi kadınlardır. Kadın mücadelesi büyüterek,  ‘Jin jiyan azadî’ ruhuyla kadın özgürlükçü bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. 

 'PATRONLAR, BANKALAR HAYATLARININ EN KÂRLI DÖNEMİNİ GEÇİRİYOR'
Emekçiler Buluşması'nda konuşan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ise "Aslında ittifakın adına koca koca harflerle neden 'emek' dediysek tam o yüzden yaptık bu etkinliği." diyerek Türkiye'deki ekonomi, eğitim ve sağlık alanındaki krizleri yalnızca emekçilerin yaşadığını belirtti.

Şirketlerin, patronların, bankaların "hayatlarının en karlı dönemini" geçirdiğini vurgulayan Kadıgil, "Mesela 20 yıldır AKP’den yemlenen müteahhitlerin çocukları var ya, hiç o çocuklardan okulu bırakıp çalışmak zorunda kalan olmuş mudur diye merak ediyorum ben konuşmaları duyunca. Mesela hayatında bir tek gün çalışmamış mirasyediler de düşünüyorlar mıdır dededen kalma yalılarının doğal gaz faturalarını nasıl ödediklerini? Mesela aramızda birçok kadın arkadaşım var. Bugün çocuğumun çantasına beslenme diye ne koyacağım diye düşünen var mıdır bizim paramızla koluna 500 bin dolarlık çanta takıp gezen saraylılar arasından?" ifadelerini kullandı.
 

'ÖRGÜTLENİP HESAP SORMAK İÇİN KURDUK BU İTTİFAKI'
"Mesela kaç CEO’nun, kaç siyasetçinin ayaklarına ucuz domates bulacağız diye kara sular inmiştir? Var mıdır sizce böyle bir şey? Az önce arkadaşım bahsetti. Kaç tane CEO ofisinde iş kazasında ölmüştür?" sözleriyle konuşmasında devam eden Kadıgil, televizyonlarda konuşan siyasetçilere atıfla, "'Hayat zor’ demek kolay, ‘ekonomi çok kötü’ demek kolay, çıkıp çıkıp ağlamak kolay, şovunu yapmak kolay. Zor olan ne biliyor musunuz? Bu zorluğu kimin yaşadığını adıyla sanıyla ortaya koyabilmekte. İşte biz bu ittifakı tam olarak bunun için kurduk. O bizim emeğimizle beslenen yüzde 1, bizim terimizle, bizim işçi arkadaşlarımızın kanıyla zengin olanlar çıkıp bir de utanmadan fukara edebiyatı yapamasınlar diye kurduk biz bu ittifakı. Bizim ekmeğimize göz dikenlere karşı örgütlenip hesap sormak için kurduk bu ittifakı" diye konuştu.


Sosyalist Meclisler Federasyonu Sözcüsü Barış Kayaoğlu, AKP ve MHP iktidarı baskı, inkar, zam, doğa talanı, açlık yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor buna mecbur değiliz dedi.


Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu Üyesi Pelin Kahiloğulları, ''Bizler 2022'yi direniş yılına çeviren işçileriz, bu salon emeğin salonudur. Bizler sermayenin büyüme hırsıyla yarattığı bu cehennemi ortadan kaldıracağız.'' dedi.


Etkinlik,  işçi ve emekçilerin konuşmaları ile sürdü. Etkinlikte işçiler adına  ETF işçisi Gülşen Balta, atık kağıt işçisi Mesut Aygün, engelli emeğini anlatmak üzere Sinan Ok, hâl işçisi Fatih Ethemoğlu, inşaat işçisi Nihat Demir, sağlık emekçisi Fadime Kavak, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden atılan Ömer Bilal Karakaya, turizm işçisi Elif Baysal, market işçisi Murat Sarıboğa, metal işçisi Erdinç Mehmetoğlu, motokurye Mehmet Timurtaş,  Sarkuysan işçisi Hüseyin Tolu ve tersane işçisi Serkan Tan konuştu.