Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında insanlar oluşan maddi zararlarını karşılayabilmek için DASK’a yönelmeye başladı. Deprem öncesi DASK bilinirliliğinin fazla olmadığını belirten sigortacılar, depremden sonra DASK poliçelerinde artış yaşandığını söyledi.  

Elazığlı Sigorta Danışmanı Ercan Kavan, depremden önce vatandaşların elektrik ve su aboneliği gibi zorunluluklar nedeniyle DASK yaptırdığına dikkat çekti. Deprem sonrası oluşan zararın tazmini için DASK’ın tek başına yeterli olmadığını da vurgulayan Kavan, vatandaşlara konut sigortası yaptırmaları çağrısında da bulundu.

"DASK KAPSAMINA GİREN BİNALAR YÜZDE 80-90 CİVARINA ULAŞTI"

Kavan şunları söyledi:

“Şu an şöyle söyleyeyim; deprem öncesi Elâzığ için söylüyorum DASK yaptırılan konut sayısı yüzde 10-15 civarındaydı. Bunun zorunluluğu özellikle elektrik ve doğal gaz aboneliklerinde istendiği için, insanlar gerçekten olanı değil de evin metrekaresini düşürerek, sadece zorunluluk kısmını atlamak için DASK’ı yapmaya başlamışlardı. Tabii deprem olunca, insanlar evini kaybediyor, maddi bir külfet oluşturuyor. Bununla ilgili biraz daha arttı DASK talebi. Şu an Elâzığ için yüzde 80- 90'lara vardığını söyleyebilirim DASK yaptıran bina sayısı olarak."

"DASK SADECE BİNA İNŞAAT MALİYETİNİ ÖDÜYOR"

DASK’ın tek başına mağduriyetleri karşılamaya yetmeyebileceğini ifade eden Kavan, insanların bu mağduriyeti azaltmak adına alternatif sigortalara yöneldiğini de belirterek şunları söyledi:

"DASK, evin tam değerini karşılamıyor. Bu da insanların konut poliçesi fikrine yöneltiyor. Tabii DASK'ın teminat limitleri düşük olduğu için, maksimum 640 bin lira ödüyor. Evin metrekaresi ne kadar büyük olursa olsun, DASK sadece bina inşaat maliyetini ödüyor. Yani her binanın inşaat maliyetinin metrekare cinsinden hesaplanıp, metrekare için ödeme tazminatı 3 bin lira olacak şekilde mağdura ödeniyor. Tabii bu kaybedilen evin değerini tam olarak karşılamadığı için, insanlar burada da evin gerçek değerini alabileceği bir sigorta şekli aramaya başladı. Bu da konut poliçeleri fikrine biraz daha yönlenmeye neden oldu. 

"ŞU ANDA DEPREM BÖLGELERİNDE KONUT SİGORTA İŞLEMLERİ YAPILAMIYOR"

Şu an için bizim bölgemizde, deprem bölgelerinde, bu 11 il için konut poliçesi yapamıyoruz. Hasarlı evlerin sigortalanmak istenebileceği düşüncesiyle. Şu anda sigorta şirketleri o ekranı kapattı. Bu ileride açılacak mutlaka. Deprem sıkıntısı düzeldikten sonra bu ekranlar açılacaktır.

"DASK’I SOSYAL YARDIMLAŞMA FONU GİBİ DÜŞÜNEBİLİRİZ"

DASK'ın güzel tarafı, insanların biraz daha DASK’a yönelmesini cezbedecek tarafı bir Sosyal Yardımlaşma Fonu şeklinde düşünülebilir. DASK elde ettiği geliri deprem olan bölgelerde kullanıyor. Hiç deprem riski olmayan bir bölgede bile DASK yaptığınız zaman, bir yardım fonu şeklinde düşünebilirsiniz. Sonuçta bunlar bir fonda birikiyor.”

"DASK POLİÇELERİ ŞİMDİ 900-1000 LİRA CİVARINDA"

Sigorta Danışmanı Enes Gül de deprem sonrası DASK’a olan talebin arttığını söyledi. Gül DASK’ın maddi kayıpları karşılamada yeterli olmadığını ifade ederek, DASK ile birlikte konut sigortasının da yapılmasının faydalı olacağını söyledi. Enes Gül konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Deprem sonrasında DASK başvurularında artış oldu. Sigortaların risk raporu da güncellendi. Sürekli artçılar oluyor. Deprem yaşandıkça 400-500 liraya kesmiş olduğumuz poliçe şu anda 900- 1000 lira bandına çıktı. Ev aldınız, gidip bir abonelik alacaksınız. Sadece abonelik alacağınız kurum bile sizden de DASK istiyor. İnsanlar da örnek veriyorum; 200 metrekare, 150 metrekarelik evini, işi görülsün diye 50 metrekare göstererek DASK’in fiyatını düşürmeye çalışıyor.  100 lira, 200 liranın karşılığı olarak. Deprem her yıl olacak diye bir şey yok. Belki 10 senede bir olur, 20 senede bir olur ama DASK yaptırdığınız zaman en azından mağduriyetiniz biraz giderilmiş olur."