KPSS’DE ŞAİBELİ SORU SKANDALI

Fetulllah Gülen cemaatinin öğrenci seçiminde ve kamuya personel alım sürecinde şaibeli işler yaptığına dair onlarca dava görülürken, 2022’de KPSS sınavında da benzer bir skandal yaşandı.

Kamuya personel alımı için 31 Temmuz’da yapılan KPSS sınavında sorulan soruların daha önce Yediiklim Yayınevi’nce yayımlanan deneme kitapçıkta çıkan sorular olduğu belirlendi. Polis Yayınevi ve matbaasında arama yaptı.

Sınav iptal edilirken, sınavı yapan ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevinden alındı, yerine Ali Ersoy getirildi. Sınav ise 6-7 ve 14 Ağustos’ta yapıldı.

ÖĞRETMENLERE POLİS DAYAĞI

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı çıkan eğitim sendikaları kanunun görüşüleceği Anayasa Mahkemesi önünde dövülerek gözaltına alındı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı çıkan eğitim sendikaları, kanunun görüşüleceği Ankara‘daki Anayasa Mahkemesi önünde meslek nöbetine başladı.

Meslek itibarını zedeleyeceği ve öğretmenler arasında ayrımcılığı derinleştireceğini belirterek ÖMK kariyer basamakları sınavına karşı tepki gösteren ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen binlerce eğitimci, 14 sendikanın katılımıyla eylemler yaptı.

Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yapmak için toplanan eğitimcilere polis kalkanlarıyla etrafını sardı ve gazetecilerin görüntü almasını engelledi.

Ardından şiddet uygulayarak sendika genel başkanları dahil çok sayıda eğitimciyi gözaltına aldı.

420 ÖĞRETMEN KPSS’YE GİRDİ

2022’de KPSS’ye öğretmenlik alan bilgisi sınavına 420 bin kişi girdi. Ancak sadece 20 bin öğretmen ataması yapıldı. Öğretmen açığı hala var.

ÖĞRENCİ YURTLARINDA CİNAYET VE İNTİHARLAR

Cemaat yurtları ve devlet yurtlarında cemaat baskısı üniversite öğrencilerin cinayetlere ve intiharlara neden oldu.

Elazığ'da cemaat yurdunda kalan Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, namaza zorlandığını belirterek intihar etti. Kara’nın intihar videosu tartışmalara neden oldu. Antalya’nın Kepez ilçesinde bir cemaate bağlı Alim-Der öğrenci yurdunda aşçı olarak çalışan İhsan Güney, Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’un kafasını kesti.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda kalan Halil Gülcan 11 Mayıs’ta, Emre Kandemir 21 Mayıs’ta, Muhammed Kaya ise 10 Haziran’da intihar etti. Böylece 7 ayda Antalya’da 4 öğrenci yaşamını yitirmiş oldu

ÜNİVERSİTELİ BARINMA SORUNU YAŞADI

Devlet yurtlarının kapasitesi yetersiz. Özel yurt sayısı 3 kat arttı ancak öğrenciler için çok pahalı. Ev kiralamak ise öğrenci için imkansız.

YKS’DE 96 BİN ÖĞRENCİ SIFIR ÇEKTİ

ÖSYM 2022’de 3 milyon 8 bin 287 adayın üniversite sınavına girdiğini açıkladı. Bunlardan 96 bin 518’i sıfır çekti.

YKS’DE BARAJ KALKTI, ARTIK HERKES BAŞARILI!..

YÖK, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda TYT’de 150 ve AYT’de 180 baraj puanı uygulamasını kaldırdı. Artık herkes başarılı!..

KYK BORÇ FAİZLERİ SİLİNDİ

Öğrenim kredisi alan ve borcunu ödeyemeyen üniversitelilerin eylemi sonuç verdi. 1.4 milyon borçlunun KYK faizleri kaldırıldı.

İLK 100 ÜNİVERSİTEDE TÜRKİYE YOK

Üniversitelerin dünya sıralamasında ilk 100’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi. İlk 500’e ise ODTÜ, Koç, İTÜ, Sabancı, Boğaziçi ve Bilkent üniversiteleri girdi.

ANAOKULLARDA ÜCRETSİZ YEMEK

Kadınların başlattığı “Okullarda bir öğün ücretsiz yemek” kampanyası kısmen karşılık buldu. Okul öncesi çocuklara yemek verilecek.

KAYIT DIŞI 280 BİN ÖĞRENCİ VAR

6 yaşında evlenme skandalı nedeniyle okul çağındaki çocuklar mercek altına alındı. İlk ve ortaöğretimde 280 bin çocuk kayıt dışı.

400 BİN SURİYELİ ÇOCUK OKULA GİDEMEDİ

2022’de 1 milyon 124 bin Suriyeli çocuğun ancak yüzde 65’i, yani 730 bini okula gidebildi yaklaşık 400 bin çocuk (yüzde 35) ise okula gidemedi.

10.4 MİLYON GENÇ İŞ GÜCÜ İÇİNDE DEĞİL

Her il ve ilçeye bir üniversite politikası sonucu 10 milyon 423 bin genç iş gücü içinde yer almıyor. Genç işsizliği yüzde 24 seviyesinde.

EĞİTİMİN YÜZDE 8’İ ÖZELLEŞTİ

14 bin özel eğitim kurumu açıldı. Böylece eğitimin yüzde 8’i özel sektöre devredilmiş oldu. Devlet okullarında 550 bin öğrenci azaldı.

EĞİTİME 435,3 MİLYAR ÖDENEK

2023 bütçesinden eğitime 435 milyar 351 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu bütçenin de sadece yüzde 9’u olan 39 milyarı yatırıma ayrıldı.   

EĞİTİMCİ NAZMİ ARIKAN ÖLDÜRÜLDÜ

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nın kurucusu 69 yaşındaki Nazmi Arıkan ile şoförü Şerif Eker Çanakkale Gelibolu’da öldürüldü.