Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Demokrasi Platformu Son dönemde ardı ardına yapılan zamları ve Akbelende yapılan Doğa katliamını protesto etmek için Altınoluk’ta bir miting gerçekleştirdi. Siyasi partilerin, STK'ların ve halkın yoğun ilgisiyle  Altınoluk Kırmızı köprü önünde toplanan  kitle sık sık "Susma sustukça Zamlar devam edecek" "Her Yer Akbelen Her Yer Direniş" sloganları ile yürüyüşe geçerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Miting performans gösterisinin  ardından  basın açıklamasıyla devam etti yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"BU ZAMLARLA YAŞANMAZ ZAMLAR GERİ ÇEKİLSİN!"


İşçi ve emekçiler her geçen gün daha da yoksullaşıyor çünkü;  Erdoğan gece yarısı kararnameleri ile  içinde fahiş zamlar, vergi artışları olan  yoksulluk fermanlarını imzalamaya 
devam ediyor. Zam yağmuru felakete  dönüştü; emekçilerin bütçeleri sel altında kaldı. Süte, ekmeğe, peynire, zeytine, tuvalet  kağıdına, şampuana bütün temel tüketim maddelerine ve her şeye yeni zamlar geliyor. Son olarak akaryakıt üzerinden alınan ÖTV oranı Erdoğan’ın imzası ile artırıldı ve benzin-motorine litrede yaklaşık 10 lira zam geldi. Yine doğalgazdan alınan  ÖTV yüzde 225 oranında artırıldı.  Çünkü sermayenin temsilcisi Erdoğan ve hükümeti böyle buyurdu! Gabar’da  petrol, Karadeniz’de gaz bulundu deyip 
enerjinin ucuzlayacağını söyleyenlerin yaptıkları ortada: Her şeye zam! 2 ayda akaryakıta gelen zam şimdilik %70 iken,emekliye ilk 6 ay için verilen yüzde %25  zam maaşlar elimize geçmeden şimdiden % 50 erimiştir. 

Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in 6 Temmuz 2023 sabah saatlerinde sosyal medya hesabından duyurduğu “mali disiplin”, “bütçe açığını azaltma” gibi önlemlerinin “sınıfsal niteliği” de bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile resmileşti. Bu soygundan öte bir zulümdür. Bu soygunu bu zulmü kabul edecek miyiz? Ülke gelirleri içindeki yapılan düzenlemeyle dolaylı vergilerin payı, yani işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, dar gelirlilerin vergi yükü daha da artacak. 

Hükümet, çalışanların alım gücünü koruması gerekirken vergi oranlarında ve harç tutarlarına yaptığı artış işçileri daha da yoksullaştırmaya çalışıyor. Öte yandan vergi dilimlerinin sistematik olarak düşük belirlenmesi nedeniyle erkenden girdiğimiz yüksek vergi dilimleri nedeniyle, yıl içerisinde ücretlerimiz düşüyor.   Kısacası “mali disiplin”, “bütçe açığını azaltma”, “vergiyi tabana yayma” gibi adlar atlında vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıkılıyor Etiler’de lüks bir lokantada kuzu pirzola yiyen ile Esenyurt’ta bir büfede tavuk  döner yiyen aynı vergiyi veriyor.  Ama iş patronların elde ettikleri kardan  devlete vergi vermesine gelince akan sular duruyor; zam yağmuru sadece  emekçinin bütçesini sele kaptırıyor.  Kurumlar vergisi son 12 aylık kar artışları %150’ye yaklaşan şirketler için sadece yüzde 25, bankalar için ise yüzde 30 oranında uygulanacak. 
Bizler; Emekçiler,emekliler,işçiler,yoksullar,üreticiler,kadınlar olarak diyoruz ki; Erdoğan’ın imzaladığı yoksulluk fermanları iptal edilsin; zamlar geri çekilsin!  Tüm dolaylı vergiler kaldırılsın;  zenginlerden ve patronlardan artan oranlı gelir, miras ve servet vergisi alınsın.  Tüm ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılarak insanca yaşanacak düzeye getirilsin.
Elbette bizler mücadeleyi  büyütmedikçe bütün bunlar  yapılmayacak.  İşçi ve emekçiler, emekliler  talepleri etrafında yan yana  gelip işyerlerinde, fabrikalarda, 
mahallelerde kendi birliklerini kurarak sesini yükseltmelidir. İşçi sınıfının,  emekçi halkın birleşerek örgütlü bir şekilde mücadele etmesi ile  insanca yaşamı kazanacağız!
Kapitalist tek adam düzeni gidecek,emekçiler kazanacak!  Denilen açıklamanın ardından Akbekende yapılan Doğa Katliamı ve saldırılarla ilgilide bir açıklama yapıldı açıklamada 
Akbelen Ormanı’ndaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun! Protesto hakkını kullanarak ormanı ve yaşam alanlarını korumaya çalışanlara yönelik uygulanan şiddete ve gözaltı kararlarına son verilsin.

WhatsApp Image 2023-07-31 at 00.37.25 (2)


Milas’taki kömür ocakları işletme ruhsat sahası içerisinde 60 köy bulunuyor. Şu ana kadar ruhsat sahası içinde kalan köylerden 8’i tamamen 15’i ise kısmen yok edildi.İktidara sesleniyoruz: 

- Himaye ettiğiniz Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki olan YK Enerji bilimsel gerçeklere rağmen planlı olarak kamuoyunu yanıltıyor ve Akbelen Ormanı’nı kömür için feda ediyor. Biliniz ki halkın çıkarı şirketlerin kârından üstündür. Bu sorumlulukla hareket etmek, sesimizi duymak, Akbelen’i korumak zorundasınız!İklim kriziyle gerçek anlamda mücadele bakanlık ismine “iklim değişikliği” ekleyerek olmaz, ormanların korunmasıyla, kömüre veda edilmesiyle olur.Biz yıllardır Türkiye’de ekoloji, emek ve demokrasi mücadelesi veren örgütler olarak, İkizköylülerin yanında olduğumuzu bildiriyor, tüm yetkilileri sorunun çözümü için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz: Akbelen Ormanı’ndaki abluka kaldırılsın, kesim kararı durdurulsun! Protesto hakkını kullanarak ormanı ve yaşam alanlarını korumaya çalışanlara yönelik uygulanan şiddete ve göz altı kararlarına son verilsin! Akbelen Ormanı’ndan vazgeçmiyoruz, yaşamı ve doğayı savunuyoruz! Denilerek açıklama sonlandırıldı miting Grup Bravura'nın ezgileriyle son buldu.

WhatsApp Image 2023-07-31 at 00.37.25 (1)